בעיית שלשולים: מתי לדאוג ומתי להיבדק?

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. בעיית שלשולים: מתי לדאוג ומתי להיבדק?

כיצד מטפלים בבעיית שלשולים? מתי הטיפול חייב לערב חוות דעת רפואית? חשוב לדעת.  

שלשול הוא תופעה טורדנית אך גם שכיחה. לרוב, מדובר באירוע אקוטי החולף תוך מספר ימים עד שבועיים. שלשול אקוטי  נגרם על ידי זיהום – חיידקי או ויראלי, ובשני המקרים הוא בדרך כלל יעבור ללא צורך בטיפול אנטיביוטי. כולנו גם מכירים את הטיפים הידועים במצבים אלו; שתייה מרובה להחזרת הנוזלים האובדים בצואה מימית,  ודיאטה “עוצרת” – אורז, מרק עוף או  תפוחי אדמה. אך מה קורה כאשר בעיית שלשולים לא עוברת לנו כל כך מהר?

אין צורך להיכנס ללחץ מיותר. שלשול יכול ללוות אנשים הסובלים ממעי רגיז, אשר הסימנים שלו הם כאב בטן עוויתי, נפיחות, גזים וגם שלשולים. כל אלה מופיעים או מחמירים בתקופות סטרס וגם בשל רגישות ללקטוז – או יותר נכון, חוסר יכולת לעכל לקטוז- סוכר המגיע מחלב ומוצריו; זו בעיה שכיחה מאוד בקרב בוגרים ויכולה לגרום לשלשול, כאב בטן ונפיחות. כיצד מקלים? כלכלה דלת סוכרים לא נספגים (LOW FODMAP DIET)- במקרה של תסמונת מעי רגיז, וכלכלה דלת לקטוז באנשים עם אי סבילות לקטוז – הן פתרונות לשיפור איכות החיים.

ומה אם בעיית השלשולים ממשיכה?

כאשר השלשולים נמשכים למרות השינויים בדיאטה, יש לפעול אחרת. גם כאשר השלשולים מלווים ביציאות דמיות, חום או כאבי בטן חזקים, או סובלים ממנו בני 40 ומעלה – מחייב הדבר דרך טיפול אחרת. יש לפעול באחריות ולגשת לייעוץ אצל גסטרואנטרולוג. שיחה מעמיקה איתו, תוכל לכוון לאבחנה מסוימת. את האבחנה ניתן לאושש בעזרת בדיקות דם, צואה, הדמיה ובדיקות אנדוסקופיות. סריקת המעי הגס וגם חלק מן המעי הדק – חשובה מאוד. בדיקה כזו  מתבצעת  בטשטוש לווריד, ולכן אינה כואבת כלל. בעזרת קולונוסקופיה, ניתן לגלות סיבות רציניות לשלשול; מחלת מעי דלקתית (קוליטיס וקרוהן), סרטן המעי הגס  ועוד.

אפשר בהחלט לומר כי שלשול לא צריך להדיר שינה מעינינו, כל עוד הוא נמשך בפרקי זמן סבירים. כאשר נלווים אליו התסמינים שתוארו, יש לגשת לגסטרואנטרולוג ולאבחן מהו מקור הבעיה. גם אז, חשוב לא להיות בפאניקה, אך חשוב גם לא לזלזל; לגשת, להיבדק, לאבחן. אבחון מהיר מציע טיפול מהיר עם אחוזי הצלחה גבוהים. זה באחריותנו.

שתהיה מערכת עיכול טובה ובריאה לכולנו.

תפריט