פוליפ מדמם במעי הגס
במאמר שסקר את הליך הסרת פוליפ מן המעי הגס התייחסנו לשיטות ההסרה, להכנה לקראתה, וכן על מה שקורה בסיום ההליך, לרבות תוצאות הביופסיה ופענוחן. כעת נתייחס לתגובת הגוף לפעולת ההסרה עצמה ולתופעה של פוליפ מדמם במעי הגס. עד כמה הדבר נפוץ? איך ניתן למזער סיכון לדימום אחרי הסרת פוליפ? ואם בכל זאת התפתח- איך מטפלים בו? כדאי לעיין במאמר הבא.
כזכור, פוליפ שאינו ממאיר עשוי להתפתח לכזה אם אינו מוסר בזמן. זוהי הסיבה שמקובל להסיר כל פוליפ שנתגלה במהלך קולונוסקופיה. הכריתה מתבצעת לרוב באמצעות לולאה המתהדקת על הפוליפ וחותכת אותו; לעתים תוך כדי הפעלת חשמל ולעתים ללא חשמל, בהתאם לגודל הפוליפ. חשוב כמובן להדגיש, כי פעולת הכריתה לכשעצמה אינה מורגשת, כמובן שאינה כואבת, זאת מאחר והמטופל נמצא תחת חומרי טשטוש. בעקבות הכריתה, מתרחש מצב של פוליפ מדמם.
פוליפ מדמם – עד כמה זה חריג?
דימום מידי אחרי כריתת פוליפ אינו תופעה חריגה. ברוב המקרים, הדימום יעצור מעצמו תוך דקות ספורות. לעתים, הגסטרואנטרולוג שמבצע את הבדיקה יעצור את הדימום בעזרת "אטב" המיועד במיוחד לסגירת כלי דם מדמם, בעזרת צריבה על ידי חשמל, הזרקה של חומר מכווץ כלי דם או שילוב של כמה מן השיטות הללו. הפעולות האלה מאריכות את הקולונוסקופיה בדקות ספורות. יחד עם זאת, ההתאוששות של המטופל תהיה רגילה והוא ישוחרר לביתו כמתוכנן. לכן אפשר לומר שברוב המקרים, פוליפ מדמם במעי הגס אינו חריג ואינו גורר סיבוכים.
הסרת פוליפ
רק במקרים נדירים ביותר- כאשר לא ניתן לשלוט בדימום באמצעים אנדוסקופים, יזדקק המטופל לעירויי דם ואף לניתוח. בחלק קטן עוד יותר מהמקרים, הדימום יתפתח מאוחר יותר; עד שבוע ימים אחרי הפעולה. כאן הוא יצריך קולונוסקופיה חוזרת ואף פנייה למיון.
הסיכון לדימום אחרי כריתת פוליפ תלוי בגורמים רבים. פוליפים גדולים, שטוחים מאוד, או להיפך – בעלי גבעול עבה במיוחד, נוטים לדמם יותר. גם גיל מתקדם, מחלות רקע מסוימות ושימוש במדללי דם מגבירים את הסיכון.
אחריות גסטרואנטרולוג
אחד הגורמים החשובים ביותר הוא מיומנות של גסטרואנטרולוג שמבצע את הבדיקה. רוב הגסרואנטרולוגים יודעים להסיר פוליפים קטנים, אך כאשר מדובר בפוליפ גדול ומורכב – עדיף שהכריתה תיעשה על ידי גסטרואנטרולוג שעבר הכשרה מיוחדת בתחום אנדוסקופיה מתקדמת.
זכרו! הסיכון בכריתת פוליפ הוא קטן מאוד, ואילו הסיכון של אי כריתת פוליפ עלול להתברר כגבוה. לכן, גשו עוד היום לבדיקת קולונוסקופיה ואל תירתעו מכריתת פוליפים. הבריאות שלנו באחריותנו ובידינו.
במידה ותרצו לקבל מידע נוסף על התוויות לקולונוסקופיה, סיבוכים אפשריים ודרכי טיפול בהם, צרו קשר עוד היום עם ד"ר אולגה ברקאי.