כמה זמן מחזיק סטנט במעי?

  1. ראשי
  2. בלוג
  3.  כמה זמן מחזיק סטנט במעי?

במאמר שדן בהיצרות מעי נחשפנו לתפקידו החשוב של הסטנט. על שאלות כמו: כיצד מוציאים אותו וכמה זמן מחזיק סטנט במיקומו – עונה ד"ר אולגה ברקאי.

הכנסת סטנט לגופנו היא הכרח במצבים רפואיים מסוימים. מדובר אומנם, בהחדרת אובייקט מלאכותי לגופנו, אך חשוב לזכור כי הפעולה חיונית ומסייעת לשחרור חסימות שונות. בחלק מן המקרים, מוסר הסטנט בהמשך התהליך. עבור מי שמוטרד או חושש מהחדרת הסטנט ורוצה לדעת כמה זמן מחזיק סטנט ומתי יש להסירו – חשוב לקרוא ולהפנים את המידע במאמר זה.

מה עושה סטנט?

הסטנט (התומכן) הוא למעשה צינורית קטנה בצורה גלילית המוחדר במהלך פעולה אנדוסקופית. מטרתה הוא לפתוח היצרויות וחסימות. בדומה למנהרה שחפרנו, כשאנו רוצים לוודא שתישאר פתוחה, תמיד נדאג לחזק אותה עם קורות תמך המרחיבים אותה. כך, אנו דואגים שלא תיחסם או תופרע על ידי גורמים אחרים. גם במקרה של היצרות במעי, הרחבה לבדה לעתים לא תספיק, וההיצרות תחזור במהרה. על מנת למנוע חזרת היצרות, מוכנס סטנט תומך. כיום,  רוב הסטנטים מוכנסים בצורה "מקופלת", כך שקוטרם בעת ההכנסה הינו קטן (כ- 3-4 מ"מ בלבד).  הסטנט מתרחב מעצמו בהדרגה, ותוך 24 שעות מגיע לקוטר של 2 ס"מ ואף יותר. הכנסת סטנט המתרחב מעצמו (באנגלית self expandable) מייתרת הרחבה מקדימה ומונעת סיבוכים שכרוכים בה.  הסטנט מסייע בפעולות שחרור "פקקים" מסיבות שונות ובמיקומים מגוונים;  היצרויות על רקע דלקת או כיב, היצרויות בהשקות מעי אחרי ניתוח, היצרויות בעקבות גידול חוסם ועוד. ניתן להכניס סטנט לכל איבר במערכת העיכול; ושט, קיבה, תריסריון, מעי דק וגס, וגם דרכי מרה ולבלב.

הכנסת סטנט במקרי גידול

במקרה של גידול חוסם, לעתים, מחליטים להכניס סטנט כ"גשר" עד שהחולה עובר ניתוח הסרת גידול. במקרים אלה, הסטנט יוסר בהמשך מהגוף יחד עם הגידול.  במקרה של גידול מתקדם מאוד, שכבר לא ניתן לכריתה, הסטנט יישאר במעי לזמן בלתי מוגבל.  הגידול עלול להמשיך לגדול, ובהמשך, לחסום את הסטנט. כדי להפחית סיכון לכך, קיימים היום סטנטים עשויים מחומרים מיוחדים. הם מונעים חדירת רקמת הגידול לתוך הסטנט.

אז כמה זמן מחזיק סטנט?

גם סטנטים שמטרת לטפל בהיצרויות שפירות נוטים בסופו של דבר להיסתם. ממילא, במקרים של היצרות שפירה, הם זמניים ותמיד יוסרו בהמשך. לכמה זמן הם טובים, או במילים אחרות- כמה זמן יישארו פתוחים? התשובה לשאלה זו תלויה בהרבה גורמים- החומר ממנו עשוי הסטנט, הקוטר שלו, טיב ומיקום ההיצרות ועוד. בממוצע, סטנטים מתכתיים נשארים פתוחים עד כשנה. זו בדרך כלל תקופה שתספיק "לחזק" את ההרחבה שהסטנט עשה, ולמנוע חזרת ההיצהרות. בתום תקופה זו, הסטנט מוסר בבדיקה אנדוסקופית, בדרך כלל ללא קושי.

חשוב לזכור

יש לזכור שהכנסה (והוצאה) של סטנט היא פעולה אנדוסקופית מתקדמת עם שיעור סיבוכים גבוה מזה של אנדוסקופיה רגילה, ולכן מתבצעת רק על ידי חלק מגסטרואנטרולוגים – כאלה שעברו הכשרה מיוחדת בתחום אנדוסקופיה פולשנית. הכנסת סטנטים לדרכי מרה ולבלב נעשית כחלק מ- ERCP  (בדיקה אנדוסקופית של דרכי המרה והלבלב), שגם היא דורשת התמקצעות מיוחדת.  פעולות אלה לרוב מצליחות, וחוסכות למטופל ניתוחים.

זקוקים למידע נוסף על פעילות סטנט, בטיחותו במעי, דרכי מרה , לבלב ועוד?

ד"ר אולגה ברקאי עומדת לרשותכם עם מידע משלים נדרש.

 

תפריט