היצרות המעי הינה סיבוך העלול להחמיר במידה והיא לא מטופלת כראוי. יחד עם זאת, אחוזי ההצלחה הגבוהים בטיפול בה – מספקים מענה הולם. 

נדמיין לנו לרגע מכוניות הנעות על כביש מהיר ורחב, כאשר לפתע חלק מהכביש נסגר לתנועה. הדבר יאלץ את המכוניות להתמזג דרך פתח נסיעה צר יותר, ייצור מעין צוואר בקבוק צר וכמובן יאט את הניתוב והתנועה של המכוניות. כך פני הדברים במקרה של היצרות מעי.

המעי שלנו הוא “הכביש” שהמזון נע בו. כל היצרות של ציר התנועה הזה פוגעת ביכולת התנועה של תכולת המעי, עד כדי סכנת חסימה מלאה. מצב זה כמובן מסכן חיים. לכן, חשוב להבין מדוע זה קורה, היכן נוצרות ההיצרויות וכיצד ניתן לטפל בהן.

היצרות מעי- למה והיכן זה קורה?

פעילות שוטפת וסדירה של המעי הינה הכרחית. הדבר ברור. הצרה של חלק ממנו עלולה כאמור להתפתח לחסימה וסיבוכים מסכני חיים אחרים. כאשר קיימת דלקת כרונית באזור, בעקבות, למשל, חשיפה ממושכת לחומצה בוושט, מחלת קרוהן במעי וכד’, היא חודרת אל שכבות דופן המעי וגורמת להתעבות והצטקלות של מקטעים במערכת העיכול; אלו מקשות על מעבר תקין של המזון. גורם נוסף שכיח להיצרות הוא ניתוח עבר במערכת העיכול. למשל, כאשר כורתים בניתוח חלק מהמעי ומחברים את הקצוות מחדש, במקום החיבור עלולה לעתים להתפתח היצרות.

היצרות יכולה להתפתח בכל מקום במערכת העיכול; בחלקה העליון – ושט, קיבה ומעי דק, ובחלקה התחתון- המעי הגס. היא שכיחה יותר במקומות צרים במערכת העיכול: מעברים מחלק אחד של העיכול לחלק אחר –  מן הוושט לקיבה, מן הקיבה למעי הדק ומן המעי הדק לגס.

לאחר ניתוחי מעי גס, עלולה להופיע היצרות בחלק תחתון יותר של המעי הגס. הסיבה לכך טבעית, כיוון שחלקו התחתון צר יותר מחלקו העליון.

טיפול בהיצרות מעי- כיצד זה מתבצע?

במקרה של הכביש שתיארנו, הדרך המומלצת לשחרור הפקק היא הרחבת נתיב הנסיעה שתפחית את העומס בצוואר הבקבוק שנוצר. גם פתרון בעיית ההיצרות טמונה בהרחבתו.

טיפול בהיצרות מעיים דורש פעולה אנדוסקופית. כפי שראינו ופירטנו במאמרים שדנו בפעולות אנדוסקופיות, גם כאן מצריך הטיפול החדרה של צינור דק שבראשו מצלמת וידאו אל מערכת העיכול של המטופל, בהתאם לאזור הסריקה הרצוי; בדיקת גסטרוסקופיה לסריקת דרכי העיכול העליונות ובדיקת קולונסקופיה לסריקת דרכי העיכול התחתונות. לעתים, במקרה של היצרויות ארוכות או חמורות במיוחד, יש צורך בשילוב בין אנדוסקופיה לשיקוף רנטגן.

באמצעות האנדוסקופ, ניתן לגסטרואנטרולוג מיפוי חזותי של אזור ההיצרות. לאחר זיהוי המקטע המוצר, מוחדר דרך האנדוסקופ בלון מיוחד, המבצע פעולת ניפוח של האזור. אזור ההיצרות יורחב וישוחרר תוואי מעבר רחב למעבר מזון בצורה סדירה, כפי שהיה טרם המצב הדלקתי/ הניתוח.

לעתים, גידול הוא זה שחוסם את המעי. במקרה כזה, הטיפול המועדף הוא ניתוח. בחלק מהחולים, הניתוח אינו אפשרי בשל גידול מתקדם או מצב כללי לא טוב של החולה. לעתים, הניתוח נדחה משיקולים רפואיים. במקרים אלה, טיפול אנדוסקופי עשוי לעזור, אלא שכאן לא תספיק הרחבה פשוטה של ההיצרות באמצעות בלון; יש להכניס בנוסף תומכן (סטנט) שהינו צינורית מתכתית המונעת מהגידול לסגור שוב את המקום לאחר ההרחבה.

Offal, Marking, Medical, Colon, Liver, Small Intestine

הכנה לטיפול והתנהגות בזמן ולאחר הרחבת ההיצרות

חשוב להבין: הרחבת היצרות, ובוודאי הכנסת תומכן, הן פעולות השייכות לתחום אנדוסקופיה מתקדמת.

הסיכוי לסיבוכים בהן קטן, אך עדיין גבוה בהרבה מאשר בקולונסקופיה וגסטרוסקופיה “שגרתיות”. לכן, פעולות אלה נעשות רק על ידי רופאים גסטרואנטרולוגים, שעברו הכשרה מיוחדת בתחום אנדוסקופיה פולשנית.

מעצם הגדרתה כפעילות אנדוסקופית, ההכנה לטיפול הרחבת מעי זהה להכנות לבדיקות אנדוסקופיות – גסטרוסקופיה או קולונסקופיה. הפעולה עצמה אורכת 15-30 דקות ונעשית תחת טשטוש – סדציה. המטופל אינו מרגיש דבר. לרוב, ניתן לבצע אותה ללא אשפוז, והמטופל ישוחרר לביתו כשעה לאחר סיום הפעולה.

טיפים נוספים

בדומה לבדיקות גסטרו אחרות, גם כאן חשוב שהמטופל יגיע עם מלווה שיסיע אותו אל מכון הגסטרו וממנו.

הנהיגה לאחר הפעולה אסורה למשך 12 שעות.

במידה ולאחר השחרור ממכון הגסטרו מופיעים כאבי בטן חזקים, חום או דם בצואה, עלינו לפנות מיד לחדר המיון ולשלול סיבוכים של הפעולה, שהם כאמור שכיחים יותר מאשר בבדיקות אנדוסקופיות רגילות.

זקוקים למידע נוסף על היצרות מעי?

ד”ר אולגה ברקאי עומדת לרשותכם בכל שאלה. צרו קשר בכל עת.

בריאות איתנה לכולנו.

תפריט