כדורי לקסעדין לפני קולונוסקופיה

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. כדורי לקסעדין לפני קולונוסקופיה

כדורי לקסעדין הם חלק מהכנה לקראת קולונוסקופיה. במה בדיוק הם תורמים, ומתי יש ליטול אותם – הכל במאמר הבא.

הליך קולונוסקופיה מוצלח  מתחיל בריקון המעי. מעי מרוקן משרידי אוכל כלשהם – מבטיח “שדה ראייה” נקי לגסטרואנטרולוג בעת הבדיקה. משום כך, יהיו האבחון והתוצאות ברורים ביותר. כדורי לקסעדין מהווים חלק חשוב בקיום תנאים אופטימליים אלו.

ריקון המעי מתוזמן לכ-72 שעות לפני ביצוע הקולונוסקופיה. בפרק זמן זה, מוגבלות האכילה והשתייה ומתחילה דיאטה קפדנית עד לרגע הבדיקה. ריקון המעי לא מתבצע רק על ידי דיאטה, ומסתייע בפרק הזמן הזה בחומרים משלשלים המאיצים את פעולת הריקון. למטופל ניתנת אחת משלוש התמיסות המשלשלות – פיקוסלקס, מבופרפ או מרוק, ולצידה גם טבליות של כדורי לקסעדין להשלמה מיטבית של פעולת ניקוי המעי.

מהי הפעולה שמבצעים הכדורים? האם אפשר להסתדר בלעדיהם על בסיס דיאטה ותמיסה משלשלת  בלבד? אילו תופעות לוואי, אם בכלל, קיימות בשימוש בהן? – שאלות חשובות שמחייבות מענה מקצועי.

על כדור לקסעדין

כדור הלקסעדין קרוי גם ATZIRUT – אלו שמות של תכשירים המיוצרים על ידי חברות שונות. עדיין, החומר הפעיל בשניהם הוא זהה- BISACODYL. במקורו, הכדור נועד להקלת עצירות. התרופה גורמת להתכווצות חזקה יותר של השריר החלק שנמצא בדופן המעי.  כתוצאה מכך, המעי  דוחף את התוכן שנמצא בו  מהר יותר לקראת היציאה. התקדמות  מהירה של תוכן המעי מונעת ממנו להתייבש, והוא נשאר רך ואף נוזלי, כך שהנוטל אותו לא סובל מיציאה המצריכה מאמץ.

מטופל העתיד לעבור בדיקת  קולונוסקופיה וסובל מעצירות, יסתייע מאוד בכדור לריקון המעי, אך לא רק הוא; הכדור – מעצם היותו משלשל חזק, מסייע בניקיון המעי גם עבור מי שלא סובל מעצירות ועתיד לעבור קולונוסקופיה.

מתי לוקחים אותו?

כאמור, כדור הלקסעדין הוא חלק מתהליך ההכנה לקולונוסקופיה ומהווה אחד מכמה רכיבים במהלכה. יש לצרוך את הלקסעדין בפרק זמן של יום -יומיים לפני הבדיקה. נטילתו תהא על פי לוח הזמנים שיציג הגסטרואנטרולוג למטופל, ועוד לפני התמיסה המשלשת העיקרית (פיקוסלקס, מוביפרפ,  או מרוקן). לרוב, הכדור מתחיל להשפיע על מערכת העיכול בפרק זמן של כשעה וחצי לאחר נטילתו. פעולת השלשול עצמה – תימשך מספר שעות שלאחר מכן.

האם ניתן לוותר על נטילת לקסעדין?  למעשה,  לקסעדין איננו חלק הכרחי מהכנה לקולונוסקופיה, ואינו כלול בחלק מהפרוטוקולים של הכנה. בכל זאת, הוא מוסיף ועושה את הניקיון לטוב יותר, כך שעדיף לקחת אותו במידה ואין התוויות נגד או תופעות לוואי.

הגבלת שימוש ותופעות לוואי

הכדור ניתן במרשם ומחייב ערנות של המטופל העתיד להשתמש בו. הרופא המטפל יחליט האם לרשום למטופל את הכדור או לוותר עליו. למשל, ייאסר השימוש בכדור במקרים של הריון, מחלת כליה,  מחלת כבד מתקדמת ועוד.

כמו במקרים לא מעטים של נטילת תרופות, גם כדור הלקסעדין יכול לעתים לגרום לתופעות לוואי. יחד עם זאת, הן נדירות. כאב בטן עוויתי, בחילה וסחרחורות יופיעו בפחות מ- 1ֵֵ% מהמטופלים, והן בד”כ עוברות מעצמן. לעתים נדירות מאוד, הכדור יכול לשבש את שק המלחים בדם- תופעות לוואי מסוכנת, אך נדירה ביותר ומופיעה לרוב באנשים עם מחלות כרוניות חמורות. על מנת למנוע תופעת לוואי זו, יש לשתות במהלך ההכנה כמות גדולה של נוזלים. חשוב לשתות נוזלים שמכילים מלח ו/או סוכר: מיץ מסונן, תה ממותק, מרק צח ועוד- ולא רק מים.

הכותבת היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה ולאנדוסקופיה מתקדמת, בעלת ותק של 20 שנה במקצוע, מנהלת מכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי ברזילי.

תפריט