כיב פפטי בתריסריון

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. כיב פפטי בתריסריון

כיב- הקרוי גם "אולקוס"- הינו פצע בתריסריון שיכול לגרום לכאב בטן. כאשר הוא לא מטופל בזמן, הוא גם עלול לגרום לסיבוכים מסכני חיים – דימום או נקב. מאחר שהיווצרות של כיב בתריסריון קשורה בדרך כלל לחומצה ופפסין- שני חומרים המיוצרים על ידי בלוטות הקיבה – הוא נקרא גם כיב "פפטי" (בשונה מכיבים אחרים ונדירים יותר, כגון כיבים בעקבות גידול או מחלת הקרוהן). כמה שכיח כיב פפטי בתריסריון? כיצד מאבחנים כיב פפטי ואיך מטפלים בו? ד"ר אולגה ברקאי עם התשובות

הקיבה שלנו מייצרת חומצה בכמות גבוהה. זוהי תופעה תקינה שמסייעת לעיכול המזון, יחד עם חלבון פפסין – שגם הוא מיוצר בקיבה ומסייע לעיכול מזון, בעיקר עיכול חלבונים. על מנת שהחומצה והפפסין לא יעכלו את הרירית עצמה, קיימים מס' גורמים מגנים; הפרשת ריר על ידי הקיבה, הפרשת ביקרבונט (נוזל בסיסי) על ידי הלבלב ועוד. הפרת האיזון בין פעילות חומצה ופפסין מצד אחד, לבין פעילות הגורמים המגנים מצד שני, גורמת ל"עיכול" של רירית התריסריון והיווצרות פגם – כיב

אם כך, מהם הגורמים שעלולים להפר את האיזון ולגרום לכיב
חיידק הליקובקטר פילורי חיידק שחיי בקיבה של הרבה אנשים (עד כמחצית מאוכולוסיית ישראל, בהערכה גסה) ההדבקה בחיידק נעשית בצורה נוזלית-טיפתית, ולרוב מתרחשת בילדים ובמבוגרים צעירים. החיידק מקים בקיבה מושבות השורדות את החומציות שבקיבה. ברוב המקרים, נוכחות החיידק אינה גורמת לשום בעיה, אך בחלק קטן מהמקרים הוא מצליח לחדור את ההגנה של הרירית, לפגוע בה, ולגרום להיווצרות כיב. לרוב, הכיב נוצר בחלקו ההתחלתי של התריסריון (חלק זה מכונה בשם בצל התריסריון).
גורמים נוספים
על אף ההשפעה הגדולה של חיידק ההליקובקטר פילורי, קיימים גורמים נוספים ליצירת כיב תריסריון. הנפוץ מכולם הוא שימוש בתכשירים משככי כאב ונוגדי דלקת שאינם סטרואידים- המכונים NSAID – נורופן, וולטרן, איבופרופן, ועוד. גם עישון יכול לגרום, או לפחות לתרום להיווצרות כיב, מאחר ופוגע במנגנון הגנה של רירית הקיבה והתריסריון.
מאפיינים של כיב תריסריון ודרכי אבחון
כיב תריסריון מתבטא לרוב בכאב ברום הבטן, שיכול להיות מוקל, או מוחמר על ידי אוכל, כאב שלעתים מעיר משינה, ומלווה בבחילה או הקאה. בחלק מן המקרים האדם לא ירגיש שום כאב, והביטוי הראשון של הכיב יהיה דימום, שיתבטא בצואה שחורה, הקאה דמית או אנמיה. בכל מקרה יש לפנות לגסטרואנטרולוג, ובמקרים של צואה שחורה או הקאה דמית – גם לחדר מיון. כיוון שבדיקת גסטרוסקופיה סוקרת את דרכי העיכול העליונות, לרבות התריסריון והקיבה, הרי שהיא כלי מצוין לאבחון וזיהוי ברור של כיב פפטי. במהלכה גם ניתן לבדוק האם קיים החיידק הליקובקטר שגרם לכיב.
טיפול
הטיפול במקרי כיב פפטי נקבע בהתאם לגורם לכיב. במקרה של כיב פפטי הנגרם כתוצאה מהליקובקטר פילורי, ניתן טיפול מורכב בד"כ מ 3 אנטיביוטיקות שונות ותרופה נוגדת חומצה. הטיפול המשולב נמשך שבועיים, ולאחר מכן המטופל ימשיך לקבל תרופה נוגדת חומצה לשבועיים – 4 נוספים- תלוי בחומרת הכיב, בגילו ומחלות הרקע של המטופל ועוד.
אם הכיב נגרם כתוצאה מתרופות ממשפחת NSAID, יומלץ על הפסקת השימוש בתרופות אלה, ויינתן טיפול בנוגדי חומצה.
למידע נוסף ומורחב בנושא כיב פפטי בתריסריון – ניתן להתייעץ עם ד"ר אולגה ברקאי.

תפריט