ירידה במשקל ללא סיבה

  1. ראשי
  2. כללי
  3. ירידה במשקל ללא סיבה

עודף משקל הוא תופעה שכיחה מאוד בימינו. רוב האנשים ינסו להשיל משקל עודף בעזרת דיאטה, פעילות גופנית ולעתים אף טיפול נוסף – תרופתי, אנדוסקופי או ניתוחי. במקרים אלה הירידה במשקל היא כמובן מבורכת וגם מובנת. אבל מה אם אנחנו יורדים במשקל בלי שעשינו אף אחת מהפעולות הללו? כלומר, מבלי שהתכוונו לכך? ירידה במשקל ללא סיבה נראית לעין עשויה להיות סימן לבעיה רפואית שיש לאבחן אותה ולטפל בה. ישנם גם מקרים, שדיאטה ופעילות גופנית מתונות למדי גורמות לירידה ניכרת במשקל – כזו ש"לא חלמנו" עליה. האם זו הצלחה ועלינו לשמוח? התשובה היא לא. ירידה "מוגזמת" במשקל – כלומר, מעבר למצופה, יכולה גם היא לרמוז על בעיה רפואית משמעותית.

מתי ירידה במשקל ללא סיבה אמורה להדליק נורה אדומה?

ההגדרה "הרשמית" של ירידה בלתי רצונית במשקל היא הפחתה של כ-5% מהמשקל הבסיסי של המטופל/ת, המתרחשת בפרק זמן של פחות מ-6 חודשים. לכן, אם זה המצב, ובמיוחד אם מופיעים תסמינים מחשידים נוספים – כדאי לפנות לייעוץ רפואי.

מה גורם לירידה בלתי רצונית במשקל?

הסיבות לירידה בלתי רצונית במשקל יכולות להיות מגוונות, ממחלות "גופניות", דרך מחלות נפשיות ועד לסיבות סוציאליות. הסיבות הנפשיות העיקריות כוללות בין היתר דיכאון, אנורקסיה והתמכרויות. הסיבות הרפואיות יהיו בעיקר קשורות למערכת העיכול, אך לא רק. גם מחלות כלליות, כמו יתר פעילות של בלוטת התריס, מחלות נוירולוגיות ובעיות הורמונליות – יכולות להוביל לאובדן משקל פתאומי. סיבות עיקריות נוספות כוללות גידול סרטני (במערכת העיכול או במקומות אחרים), מחלות כרוניות על רקע דלקתי (כמו קרוהן), או מחלות כרוניות במערכת העיכול, המובילות לתת-ספיגה של מזון. כדאי גם לציין כי תרופות מסוימות עשויות לדכא את התיאבון ולפיכך להוביל לירידה פתאומית במשקל.

ירידה במשקל ללא סיבה

בירור ואבחון ירידה במשקל ללא סיבה

הדרך לבירור הסיבה לירידה הבלתי רצונית במשקל מתחילה בבדיקה אצל רופא/ת המשפחה. שאלות מכוונות לתסמינים חדשים, אורח חיים והרגלי תזונה, בשילוב עם בדיקה גופנית ובדיקות דם עשויות כבר לרמוז על סוג הבעיה. מאחר שמחלות מערכת העיכול הן סיבה שכיחה לירידה במשקל, המטופל/ת יופנו בדרך כלל לגסטרואנטרולוג, שישקול ביצוע בירור אנדוסקופי של מערכת העיכול – גסטרוסקופיה ו/או קולונוסקופיה.

  • בדיקת גסטרוסקופיה – המאפשרת מבט פנימי על דרכי העיכול העליונות (ושט, קיבה ותריסריון).
  • בדיקת קולונוסקופיה – המאפשרת התבוננות על דרכי העיכול התחתונות (חלחולת, המעי הגס וחלקו האחרון של המעי הדק).

 

שתי הבדיקות נעשות על ידי גסטרואנטרולוג/ית מומחה/ית, באמצעות מכשיר הבנוי מצינור דק שבקצהו מצלמה זעירה, המוחדר דרך הפה (גסטרוסקופיה), או דרך פי הטבעת (קולונוסקופיה). הבדיקות נעשות בטשטוש, כך שהמטופל אינו מרגיש דבר במהלכן.

אם לא תימצא כל בעיה במערכת העיכול, והירידה במשקל תימשך, מומלץ לבצע מספר בדיקות נוספות – CT כל גופי, בדיקת רופא/ת נשים וממוגרפיה בנשים, ובדיקת אורולוג (מומחה למחלות דרכי השתן והערמונית) בגברים. אחרי שלילת כל גורם גופני, ניתן יהיה להניח שהירידה במשקל בכל זאת קשורה לאכילה לא מספקת ו/או דיכאון – גם אם זה לא בלט בשיחה הראשונית עם המטופל/ת. במקרה כזה רצוי להתייעץ עם דיאטנ/ית ו/או מומחה/ית בפסיכיאטריה.

חשוב להדגיש כי ירידה במשקל ללא סיבה שנמשכת, במיוחד באנשים מבוגרים, יכולה לפגוע בכלל מערכות הגוף; מערכת החיסון, מערכת השלד ועוד, ובמקרים קיצוניים אף עלולה להוריד את תוחלת החיים. לכן גם אם נשללה מחלה "גופנית" משמעותית, יש לחפש את הסיבה לירידה הלא רצויה במשקל – ולטפל בה.

ד״ר אולגה ברקאי היא מנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, מומחית לגסטרואנטרולוגיה בעלת ניסיון של למעלה משני עשורים באבחון מחלות מערכת העיכול וביצוע קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה. למידע נוסף על אבחון ירידה במשקל ללא סיבה וקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.

תפריט