בדיקת גסטרוסקופיה

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. בדיקת גסטרוסקופיה

בדיקת גסטרוסקופיה היא בדיקה המיועדת לאבחון וטיפול במחלות של דרכי העיכול העליונות (הוושט, הקיבה והתריסריון). הבדיקה מאפשרת לא רק התבוננות מעמיקה במערכת העיכול העליונה, אלא גם ביצוע מגוון פעולות: נטילת דגימות רקמה (ביופסיה), כריתת פוליפים, בדיקה לאבחון חיידק ההליקובקטר פילורי, צריבת נקודות דימום, קשירת דליות, הרחבת היצרויות ועוד.

מתי יש צורך בבדיקת גסטרוסקופיה?

לרוב יומלץ לבצע בדיקת גסטרוסקופיה כאשר מופיעים התסמינים הבאים:

  • כאב בבטן העליונה
  • הקאה
  • צרבת ממושכת
  • קשיי בליעה
  • ירידה פתאומית ולא מוסברת במשקל
  • אנמיה (חוסר דם)

כמו כן, מומלץ לבצע גסטרוסקופיה גם לגילוי מוקדם של סרטן ושט או קיבה, בעיקר אצל אנשים בעלי רקע משפחתי ו/או במצבים טרום-סרטניים.

מהלך הבדיקה

ראשית, המטופל/ת מקבל/ת תרופות טשטוש לווריד, ולכן אינו/ה מרגיש/ה את הבדיקה כלל. הבדיקה מבוצעת על ידי גסטרואנטרולוג/ית מומחה/ית, בעזרת אנדוסקופ – צינור דק וגמיש שבקצה שלו מצלמת וידאו זעירה, המוחדר דרך הפה. הבדיקה היא לרוב מהירה, ונמשכת מספר דקות, אך זה יכול להשתנות בהתאם לפעולות שנעשות במהלכה. אם נעשות פעולות מורכבות יותר, אז הבדיקה תימשך יותר זמן מהרגיל.

מה קורה אחרי בדיקת גסטרוסקופיה?

לאחר הבדיקה המטופל/ת נשאר/ת לנוח במשך כשעה בהשגחת הצוות הרפואי. לפני השחרור, הגסטרואנטרולוג/ית שביצע/ה את הבדיקה ת/יסביר על הממצאים. אם נלקחה ביופסיה, התוצאה תתקבל לאחר פרק זמן שמשתנה בין שבוע למספר שבועות. חשוב להגיע עם מלווה ולזכור שאין לנהוג לאחר הבדיקה (בשל השפעת הטשטוש), אך ניתן לחזור לשגרת פעילות תוך שעות בודדות.

האם ישנם סיכונים בבדיקה?

כמו כל הליך רפואי פולשני אחר, גם גסטרוסקופיה יכולה לגרום לסיבוכים. כריתת פוליפ גדול, למשל, עלולה לגרום לדימום או נקב בקיבה. לצד זאת, יש לזכור שהסיכון לסיבוכים הוא קטן ביותר (אחת לכמה עשרות ואף מאות אלפי בדיקות), וגם כאשר הם מתרחשים – ברוב המקרים ניתן לטפל בהם באופן מיידי – תוך כדי הפעולה עצמה. לעתים נדירות מאוד הסיבוך מופיע אחרי מספר שעות או ימים. לכן יש להיות ערניים ולשים לב לתסמינים: כאב בטן חריג, חום, צואה שחורה או דמית – ולפנות לעזרה רפואית מיד עם הופעתם. גם סיבוכים מאוחרים יסתדרו בדרך כלל עם צום, נוזלים לווריד ואנטיביוטיקה. מקרים בהם יהיה צורך בעירוי דם או ניתוח הם הנדירים ביותר.

ד״ר אולגה ברקאי היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה ומנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, עם ניסיון של למעלה משני עשורים באבחון מחלות מערכת העיכול וביצוע בדיקת גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, וגם בדיקות אנדוסקופיות מורכבות יותר (כגון EUS ו- ERCP). לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.

תפריט