EUS: כל מה שחשוב לדעת על הבדיקה

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. EUS: כל מה שחשוב לדעת על הבדיקה

EUS, או בעברית – בדיקה על-קולית אנדוסקופית, מאפשרת מבט מעמיק על הלבלב ודרכי המרה ברזולוציה גבוהה במיוחד, ולכן נחשבת לבדיקה המדויקת ביותר לאבחון גידולים, ציסטות, אבנים וממצאים חולניים אחרים באזור זה. רגישותה הגבוהה של הבדיקה מסייעת באבחון תהליכים וגידולים זעירים במיוחד, ומאחר שאינה כרוכה בקרינה, היא מומלצת למעקב אחר ממצאים טרום-סרטניים וכן לאבחון מוקדם של סרטן הלבלב.

מתי יש צורך בבדיקה?

הצורך לבצע EUS עשוי לעלות במקרים הבאים:

  • חשד לאבנים בדרכי המרה.
  • חשד לגידולים/ציסטות בלבלב, דרכי המרה או בדופן מערכת העיכול.
  • הערכת גידולים ונטילת דגימות של ממצאים חשודים שנתגלו בבדיקות דימות אחרות או באנדוסקופיה "רגילה".
  • חשד לדלקת לבלב כרונית.
  • גילוי מוקדם של סרטן לבלב באנשים עם גורמי סיכון (רקע משפחתי, אלכוהול, עישון).

הכנה לקראת EUS

  • צום של 8 שעות לפני הבדיקה – ניתן לשתות מים עד 3 שעות לפני הבדיקה.
  • אם אתם נוטלים תרופות למחלות לב ו/או יתר לחץ דם – ניתן בבוקר הבדיקה ליטול אותן עם מעט מים.
  • אם אתם נוטלים תרופות מרשם ומדללי דם אחרים – תקבלו הנחיות מפורטות לגבי הצורך בהפסקתן מהרופא/ה המבצע/ת את הבדיקה.
  • יש להצטייד בתוצאות בדיקות מעבדה ובדיקות דימות שנעשו בעבר – לרבות בדיקות דם, ספירה ותפקודי קרישה וכן צילומים כמו אולטרסאונד, CT ו-MRI. להנחיות מפורטות על ההכנה לבדיקה לחצו כאן.

כיצד הבדיקה מתבצעת?

חשוב לדעת כי המטופל מקבל זריקת טשטוש לווריד לפני הבדיקה, כך שהיא לא כרוכה בכאבים כלל. המטופל למעשה לא מרגיש את הבדיקה ולא זוכר אותה. במהלך הבדיקה, מוחדר דרך הפה צינור וידאו גמיש – אנדוסקופ, שבניגוד לאנדוסקופיה "רגילה" (גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה), הוא מצויד הפעם גם במתמר אולטרסאונד זעיר. (לעתים נדירות, למשל כאשר יש צורך בגילוי נגעים ברקטום – הוא יוחדר דרך פי הטבעת).

באמצעות מכשיר מיוחד זה, המשלב בתוכו שתי טכנולוגיות – וידאו ואולטרסאונד, ניתן לראות איברים שנמצאים מחוץ לצינור מערכת העיכול, כגון הלבלב ודרכי המרה. גם נגעים שנמצאים עמוק בדופן המעי ניתנים לאבחון מדויק יותר, מאשר באנדוסקופיה רגילה. במידת הצורך, ניתן להעביר דרך המכשיר מחט שיודעת לחדור לתוך הנגעים החשודים ולקחת מהם ביופסיה. (זוהי למעשה הדרך היחידה לקחת ביופסיה מהלבלב ללא צורך בניתוח). הבדיקה נמשכת בין רבע שעה ל-45 דקות – תלוי במיקום ואופי הממצאים והצורך בביופסיה. המטופל, כאמור, ישן במהלך כל הבדיקה.

לאחר הבדיקה

בתום הבדיקה, הגסטרואנטרולוג/ית שביצע/ה את הבדיקה ת/יפרט על הממצאים שהתגלו במהלכה. אם נלקחה דגימת ביופסיה במהלך הבדיקה, התוצאות לרוב יגיעו תוך מס' שבועות, ובמקרים דחופים – תוך ימים ספורים. ההתאוששות אחרי הבדיקה היא קלה ומהירה, וניתן לחזור לשגרה כמה שעות אחריה. עם זאת, חשוב להדגיש כי אסור לנהוג 12 שעות, בשל השפעה מתמשכת אפשרית של זריקת הטשטוש.

ד״ר אולגה ברקאי היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה עם התמחות מיוחדת בתחום אנדוסקופיה מתקדמת. לד״ר ברקאי ניסיון עשיר בביצוע בדיקות EUS. למידע נוסף על הבדיקה ותיאום תור התקשרו למספר בעמוד יצירת קשר.

תפריט