גרד בפי הטבעת הוא תופעה לא נעימה, שכיחה, המחייבת התייחסות לנוכח הפגיעה בשגרת היומיום, ולנוכח הקשר האפשרי למחלות השונות. יש מה לדעת, ויש כמובן כיצד לטפל במטרד זה.

תופעה זו, המוכרת גם כ"גרד אנאלי" היא התחושה, הרצון והדחף הבלתי נשלט לחכך ולשפשף את אזור פי הטבעת. גרד המופיע בתדירות גבוהה אכן פוגע בשגרת החיים, במיוחד כאשר אנו מדברים על תחושת גרד שעולה בזמן העבודה או במקומות ציבוריים אחרים.

מדוע מתרחש גרד בפי הטבעת?

הדחף לגירוד נולד כתוצאה מגירוי, תחושת עקצוץ או צריבה. בחלק ניכר מן המקרים, גרד בפי הטבעת הוא תסמין של בעיה מקומית סביב פי הטבעת עצמו. סיבה נוספת לכך יכולה להיות בעיה רפואית כללית. המחלות באזור פי הטבעת כוללות: טחורים, סדק (פיסורה), צניחת רקטום, דלקת ברקטום (פרוקטיטיס), דליפת צואה בשל אי שליטה על סוגרים ואף גידול. מחלות רפואיות כלליות, יכולות לכלול סכרת, מחלות עור (פסוריאזיס), זיהום טפילי ועוד.  בחלק מן המקרים, לא תימצא לכאורה שום סיבה לגרד (גרד ראשוני).

אבחון וטיפול

בדיקה אצל  פרוקטולוג היא השלב הראשון וחשוב באבחון. פרוקטולוג יזהה ויטפל בגרד משני למחלות סביב פי הטבעת. לעתים, הוא יפנה את המטופל גם לבדיקת קולונוסקופיה. זאת על מנת לזהותדלקת או גידול בפנים המעי, העלולים לגרום להפרשות ולגרד.

במקרה של גרד ראשוני (שלא זוהתה לו סיבה), אמצעים פשוטים עשויים לעזור. יש לנקות את אזור פי טבעת בעדינות (רצוי עם מים) אחרי כל פעולות מים. לאחר מכן, יש לייבש היטב ולשמור אותו כמה שיותר נקי ויבש. יש להימנע משימוש בסבון, משחות או מגבונים מבושמים. כמו כן, מומלץ להימנע מקפאין, אלכוהול, מיצי הדר, עגבניות, פלפל ומאכלים חריפים. מומלץ גם להשתמש בבגד תחתון עשוי מכוטנה, שאינו צמוד מדי. אמצעים אלה יפתרו את הבעיה ברוב המקרים.

במיעוט המקרים, יהיה צורך במשחות המכילות תרופה. חשוב לזכור, ששימוש לא מבוקר במשחות אלה עלול לעתים להחמיר את הבעיה במקום לשפר אותה. על כך, חשוב ששימוש במשחות תרופתיות יהיה תחת המלצה והשגחה של רופא.

מרגישים תחושה דומה? לא בטוחים האם מדובר בגרד אנאלי או בתופעה אחרת?

פנו אל ד"ר אולגה ברקאי לייעוץ מקדים. לקביעת תור השאירו פרטים בעמוד יצירת קשר ואנו נחזור אליכם בהקדם.

תפריט