סרטן המעי הגס בצעירים: מגמה מדאיגה או מקרה נדיר?

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. סרטן המעי הגס בצעירים: מגמה מדאיגה או מקרה נדיר?

סרטן המעי הגס נחשב לאחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר בישראל ובעולם. לרוב, מדובר במחלה של גילאי 50 ומעלה, אך בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר מקרים בהם סרטן המעי הגס מאובחן באנשים צעירים יותר – בשנות ה-40, ה-30 ואף ה-20 לחייהם. האם מדובר בחריגים או במגמה מתמשכת? האם וכיצד ניתן לזהות את הסרטן מוקדם יותר בגיל צעיר, איך ניתן להפחית את הסיכון ומהם הכלים שיכולים להציל חיים?

האם סרטן המעי הגס אכן מופיע יותר בצעירים?

לפי נתוני ארגוני בריאות בינלאומיים, שיעור סרטן המעי הגס בצעירים (כלומר, מתחת לגיל 50) נמצא בעלייה מתמדת בעשורים האחרונים. בארצות הברית, לדוגמה, שיעור המאובחנים בגילאי 20–39 עלה בכ-70% מאז שנות ה-90. גם בישראל נרשמה מגמת עלייה, בעיקר בקרב גברים ונשים בשנות ה-30 וה-40 לחייהם. בעוד שסך שיעור התחלואה בכלל האוכלוסייה נותר יציב או אף ירד בזכות בדיקות הסקר, דווקא הצעירים – שאינם נשלחים לבדיקות יזומות – מהווים קבוצה בסיכון הולך וגובר.

סרטן המעי הגס בגיל 30 – תסריט נדיר אך לא בלתי אפשרי

אבחון סרטן המעי הגס בגיל 30 נחשב עדיין נדיר יחסית, אך חשוב להבין: היעדר היסטוריה רפואית או גיל צעיר אינם מבטלים את האפשרות למחלה ממאירה. למעשה, כאשר סרטן מתפתח בגיל כה צעיר, הוא עלול להיות אגרסיבי יותר ולהתגלות בשלבים מתקדמים יותר – שכן תסמינים רבים מפורשים בטעות כ"בעיה חולפת" או "מעי רגיז".

סרטן המעי הגס בצעירים

מהם הסימנים המוקדמים לסרטן המעי הגס בצעירים?

המודעות לתסמינים חשובה במיוחד בקרב צעירים, שכן לרוב לא מתבצעת בדיקת סקר שגרתית. בין הסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה:

  • שינויים בהרגלי היציאות: עצירות או שלשולים ממושכים, שינוי בתדירות או בצורת הצואה
  • צואה דמית, דם טרי או כהה ביציאה
  • כאבי בטן תחתונה
  • ירידה לא מוסברת במשקל
  • חולשה, עייפות או אנמיה – במיוחד אם היא נובעת מחוסר ברזל
  • תחושת חוסר התרוקנות מלאה לאחר יציאה
    גם אם אתם צעירים ובריאים – הופעת התסמינים הללו מחייבת התייעצות רפואית.

גורמי סיכון לסרטן המעי הגס בצעירים

למרות שסרטן המעי הגס בצעירים יכול להופיע גם ללא גורמי סיכון מובהקים, ישנם כמה גורמים שמעלים את הסיכון למחלה:

1. גנטיקה
קיימות תסמונות גנטיות העלולות להוביל לסרטן המעי הגס בגיל צעיר מאוד. הבולטות שבהן:

  • תסמונת לינץ׳ – תסמונת תורשתית הנפוצה יחסית, שבה קיים פגם במנגנון תיקון הדנ״א. מובילה לעלייה בסיכון לסרטן מעי גס, רחם, קיבה ועוד.
  • פוליפוזיס אדנומטוטי משפחתי (FAP) – תסמונת שבה נוצרים מאות פוליפים במעי מגיל צעיר מאוד. הסיכון לפתח סרטן בגיל צעיר הוא כמעט ודאי ללא טיפול מונע.

בנוסף לשתי התסמונות הנ"ל קיימות מגוון מוטציות (שינויים בגן) "חמורות פחות". עדיין בשילוב עם גורמי סיכון סביבתיים הן עלולות לגרום לסרטן מעי הגס בגיל צעיר.

2. היסטוריה משפחתית של סרטן
גם בהיעדר תסמונת מוגדרת, קרובי משפחה מדרגה ראשונה עם סרטן המעי מגבירים את הסיכון באופן משמעותי.

3. מחלות מעי דלקתיות
קוליטיס כיבית וקרוהן מגבירות את הסיכון, במיוחד כשהן ממושכות ופעילות לאורך שנים.

4. אורח חיים
תזונה עתירת שומן ודלה בסיבים, עישון, חוסר פעילות גופנית, צריכה מופרזת של אלכוהול ועודף משקל – כל אלה גורמים מוכרים המשפיעים גם בגיל צעיר.

איך מאבחנים?

הבדיקה המרכזית והמהימנה ביותר לאבחון סרטן המעי הגס היא קולונוסקופיה. בבדיקה זו ניתן לראות את כל רירית המעי הגס, לזהות פוליפים (גידולים שפירים מהם עלול להתפתח סרטן) ולכרותם, לזהות גידול סרטני ולבצע ביופסיה.
בדיקת דם סמוי בצואה היא כלי מקובל לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס במטופלים ללא תסמינים וללא סיפור משפחתי, אך היא אינה שוללת סרטן לחלוטין ואינה מתאימה לאנשים עם תסמינים.

כמה זמן לוקח לפוליפ להפוך לסרטני?

פוליפים הם גידולים שפירים, אך חלקם עלול לעבור תהליך התמרה ממארת לאורך זמן. לרוב, תהליך זה אורך כ-10–15 שנה, אך קיימים פוליפים בעלי פוטנציאל ממאיר גבוה, ובמקרים מסוימים – במיוחד אצל צעירים עם תסמונות גנטיות – השינויים הסרטניים עשויים להתפתח במהירות רבה יותר. לכן, גילוי מוקדם והסרה של פוליפים בבדיקת קולונוסקופיה עשויים למנוע כמעט לחלוטין את התפתחות הסרטן.

מניעה וגילוי מוקדם – לא רק למבוגרים

  • אנשים עם תסמונות גנטיות ידועות או היסטוריה משפחתית – יתחילו מעקב קולונוסקופי כבר בעשור השני או השלישי לחיים, לפי המלצות הרופא.
  • צעירים ללא גורמי סיכון – אך עם תסמינים מדאיגים – חייבים להיבדק מוקדם ככל האפשר, גם אם "הם צעירים מכדי שיהיה סרטן".
  • שמירה על תזונה מאוזנת, משקל תקין, פעילות גופנית, הימנעות מעישון ואלכוהול – הם כלים יעילים להפחתת סיכון.

האם סרטן המעי הגס בגיל צעיר קטלני יותר?

הסרטן עצמו אינו שונה בהכרח ביולוגית בגיל צעיר, אך בגלל האבחון המאוחר יחסית, הוא נוטה להתגלות בשלב מתקדם יותר – דבר שפוגע בסיכויי ההחלמה. מאידך גיסא, אנשים צעירים מסוגלים לעמוד טוב יותר בניתוחים וטיפולים כימותרפיים – מה שעשוי לשפר את הסיכוי לנסיגת הגידול ואף לריפוי מלא.

סיכום: לא לחשוש – אלא להיות מודעים

סרטן המעי הגס בצעירים הוא תופעה מדאיגה אך ניתנת למניעה במקרים רבים. אם אתם סובלים מתסמינים שנמשכים, אם יש לכם היסטוריה משפחתית של סרטן, ואם אתם מודאגים – אל תחכו. גשו לרופא/ה, שתפו בכל פרט ואל תוותרו על הבירור.
זכרו – גם בגיל צעיר מגיעה לכם בדיקה יסודית. מודעות מצילה חיים.

ד״ר אולגה ברקאי היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה ואנדוסקופיה פולשנית, ומנהלת המכון למחלות דרכי העיכול והכבד במרכז הרפואי ברזילי. לד״ר ברקאי ניסיון עשיר בביצוע קולונוסקופיה, אבחון וגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס וכריתת פוליפים. לקביעת פגישת ייעוץ עם ד״ר ברקאי התקשרו למספר הטלפון בעמוד יצירת קשר.

תפריט