סרטן הלבלב: תסמינים וחשיבותו של הגילוי המוקדם

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. סרטן הלבלב: תסמינים וחשיבותו של הגילוי המוקדם

הלבלב הוא בלוטה השייכת למערכת העיכול, הממוקמת בחלק השמאלי העליון של הבטן, בין הקיבה למעי הדק. הלבלב מפריש אנזימים הנחוצים לתהליך העיכול ומייצר הורמונים, ביניהם הורמון האינסולין, החשוב לוויסות רמות הסוכר בדם.

סרטן הלבלב הוא שם כולל לסוגים שונים של גידולים סרטניים באיבר זה, כאשר הסוג השכיח (והאלים ביותר) נקרא "אדנוקרצינומה". סרטן הלבלב נחשב תוקפני במיוחד, ועלול להתפשט במהירות לאיברים סמוכים, כמו הקיבה, ולאיברים מרוחקים, כמו הכבד והריאות. על אף שאינו שכיח (בוודאי הרבה פחות שכיח מסרטן ריאה, שד ומעי גס), הוא תופס מקום רביעי ו"מכובד" בתמותה מכלל סוגי הסרטן, ואף צפוי לזנק למקום שני עד שנת 2030. לכן חשוב להיות מודעים לגורמי הסיכון, דרכי המניעה, ואפשרויות הגילוי המוקדם. תסמינים של סרטן הלבלב, בהמשך המאמר..

תסמינים של סרטן הלבלב וגילוי מוקדם

התסמינים הקלאסיים של סרטן הלבלב – כאב בטן ו/או גב וירידה במשקל, מופיעים בשלב מאוחר, כאשר הגידול התפשט ולא ניתן להסירו. תסמינים אחרים, כמו צהבת וסוכרת – יכולים להופיע גם יותר מוקדם, כאשר הגידול עדיין ניתן לניתוח. צהבת, למשל, נובעת מלחץ של הגידול על צינור המרה. לכן גם גידול קטן שיושב "במקום הנכון" יכול כבר לגרום לצהבת. סוכרת אינה נובעת מאיבוד נפח של רקמת הלבלב הבריאה, אלא מהשפעה הורמונלית של הגידול (שהמנגנון שלה לא לגמרי ברור), ולכן דווקא משתפרת אחרי כריתת חלק מן הלבלב שמעורב על ידי הגידול. הופעה חדשה של סוכרת (ואף טרום-סוכרת) באדם ללא עודף משקל וללא סיפור משפחתי של סוכרת – מחשידה לסרטן לבלב.

פנייה מהירה לאבחון בנוכחות התסמינים הללו פותחת אפשרות להסרת הגידול ואף לריפוי מלא. וכמובן, גילוי מוקדם של סרטן לבלב – לפני הופעת כל תסמין – עשויה להציל חיים. לכן חשוב להכיר את גורמי הסיכון ולבצע בדיקות סקר בהתאם.

סרטן הלבלב תסמינים

גורמי סיכון:

  • עישון.
  • צריכת אלכוהול מוגזמת.
  • דלקת לבלב כרונית.
  • עודף משקל ותזונה עתירת שומן וקלוריות.
  • סוכרת.
  • רקע משפחתי של סרטן לבלב.
  • ציסטות בלבלב – מרבית הציסטות בלבלב הן שפירות. פחות מ-10% ממקרי סרטן הלבלב מקורם בגידולים שהתפתחו מתוך ציסטות.
  • גיל – הסרטן נחשב נדיר בקרב אנשים מתחת לגיל 45, ושכיחותו עולה משמעותית לאחר גיל 60.

נרחיב כעת על כמה גורמי סיכון. דלקת לבלב כרונית (מכל סיבה שהיא, אך במיוחד על רקע אלכוהול) נחשבת לאחד מגורמי הסיכון החזקים לסרטן הלבלב. במקרים אלה, האבחנה (או שלילה) של סרטן עשויה להיות קשה, הן בגלל התסמינים הדומים של שתי המחלות, והן בשל שינויים דלקתיים כרוניים ברקמת הלבלב שמקשים על זיהוי סרטן בבדיקות דימות. כל חולה עם דלקת לבלב מתקדמת צריך להיות במעקב סדיר של גסטרואנטרולוג, ועם רף נמוך לביצוע בדיקות דימות מתקדמות כגון CT ואולטרסאונד אנדוסקופי.

סיפור משפחתי של סרטן לבלב, במיוחד בכמה מבני משפחה מדרגה ראשונה (הורים, אחים, ילדים) גם הוא מהווה סיכון גבוה. בחלק ממשפחות אלה ריבוי מקרים של סרטן לבלב נובע ממוטציות גנטיות ידועות. המוטציה השכיחה ביותר היא מסוג BRCA , הידועה לשמצה כגורמת לסרטן שד ושחלות אצל נשים בסבירות של עשרות אחוזים. יש לזכור שאותה המוטציה (ששכיחה במיוחד ביהודים ממוצא אשכנזי – גברים ונשים כאחד) מעלה גם את הסיכון לסרטן לבלב. השמנה, סוכרת ועישון גם הם, כאמור, גורמי סיכון ידועים לסרטן הלבלב. מגפת ההשמנה (והסוכרת שקשורה אליה) מסבירה כנראה את העלייה בשכיחות סרטן זה, שאנו עדים לה בשנים האחרונות.

בדיקות לאבחון מוקדם של סרטן הלבלב

אם אתם משתייכים לאחת או יותר מקבוצות הסיכון לעיל, חשוב לגשת לגסטרואנטרולוג/ית עם התמקצעות בתחום הלבלב, ולברר את הצורך בבדיקות לגילוי מוקדם. בדיקה על-קולית אנדוסקופית (EUS) של הלבלב היא בעלת רגישות גבוהה במיוחד, ולפיכך מאפשרת גילוי גידולים בלבלב, כולל הקטנים ביותר, שעוד ניתנים להסרה. הבדיקה נעשית באמצעות מתמר אולטרסאונד זעיר, שמוחדר דרך הפה לתוך הקיבה והתריסריון, ומאפשר הסתכלות על הלבלב ממרחק של מילימטרים ספורים וברזולוציה גבוהה. הבדיקה אינה כרוכה בקרינה, נעשית בטשטוש תוך-וריד ואינה דורשת הכנה מיוחדת מלבד צום.

ד״ר אולגה ברקאי היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה, עם התמחות מיוחדת בתחום הלבלב ואנדוסקופיה מתקדמת, בעלת ניסיון של 20 שנה בביצוע בדיקות EUS וגילוי מוקדם של סרטן הלבלב. למידע נוסף ותיאום תור התקשרו למספר בעמוד יצירת קשר.

תפריט