נפיחות בבטן וגזים

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. נפיחות בבטן וגזים

נפיחות בבטן היא תופעה שכיחה, המתבטאת בתחושה של מלאות או לחץ בבטן, שפעמים רבות מלווה גם בגזים ובנפיחות בטנית הנראית לעין. אצל נשים, נפיחות בבטן עשויה להיגרם כתוצאה משינויים הורמונליים במחזור החודשי. אך אצל מרבית האנשים, גם גברים וגם נשים – נפיחות המלווה בגזים לרוב תצביע על בעיה מסוימת במערכת העיכול. הבעיה עשויה להיות זמנית או כרונית. במאמר זה נעסוק במשמעויות האפשריות של נפיחות בבטן וגזים.

מה יכול לגרום להופעה של נפיחות בבטן וגזים?

נפיחות בטנית המלווה בגזים יכולה להיגרם עקב בעיות שונות במערכות העיכול, חלקן זמניות וחולפות מעצמן, ואילו אחרות יצריכו אבחון והתאמת טיפול. הגורמים העיקריים הם:

  • מחסור באנזימי עיכול מצב הנגרם בשל מחסור בחלבונים (הנקראים אנזימים) האחראיים על פירוק מזונות שונים. מחסור באנזים מסוים גורם למזון לא מעוכל לעבור אל המעי הגס, שם חיידקים מפרקים אותו. תוך כדי פירוק המזון על ידי חיידקי המעי נוצרים גזים הנפלטים לבסוף מפי הטבעת. אחד המצבים הנפוצים ביותר הוא חוסר באנזים לקטז, שתפקידו לעכל את סוכר החלב (לקטוז). 70-80% מבני אדם מאבדים אנזים זה אחרי גיל ההתבגרות. אצל אנשים אלה צריכת דברי חלב עלולה לגרום לנפיחות בטן וגזים (ולעתים גם כאב בטן ושלשול). מצב נפוץ נוסף הוא מחסור באנזים שתפקידו לעכל סוכר פירות (פרוקטוז). במקרה זה, אחרי אכילת פירות יופיעו נפיחות בבטן וגזים, ולעתים גם כאב בטן ושלשול.
  • מחלות המעי הדק – כל מחלה שפוגעת ברירית המעי הדק תגרום לבעיה בספיגת מזון והגעתו למעי הגס, שם החיידקים מפרקים אותו, תוך כדי ייצור כמות גדולה של גזים. הדוגמאות הנפוצות הן מחלת קרוהן, מחלת צליאק (רגישות לגלוטן), מחלות זיהומיות ועוד.
  • צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק – באופן תקין, המעי הדק שלנו כמעט ולא מכיל חיידקים (לעומת המעי הגס, שם יש כמות גדולה מאוד של חיידקים מזנים שונים). צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק (small intestinal bacterial overgrowth, SIBO) תוביל לפירוק המזון על ידי חיידקים כבר במעי הדק, עם היווצרות של כמות גדולה של גזים. מצבים בהם ניתן לראות SIBO כוללים בעיות בתנועתיות המעי, היצרויות במעי (כתוצאה מדלקת או ניתוח) וגם תסמונת המעי הרגיז.
  • עצירות – גזים נוצרים בכמות כזו או אחרת אצל כל אדם כחלק בלתי נפרד מתהליך העיכול, והם יוצאים החוצה תוך כדי פעולת מעיים. עצירות – תהא הסיבה אשר תהא – תוביל להצטברות הגזים ולנפיחות בטנית.
  • תזונה – גם אדם עם מערכת עיכול בריאה לחלוטין מתקשה לעכל סיבים וסוכרים מסוימים. לכן צריכת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, כמו כרוב, ברוקולי, קטניות ועוד – תגרום לגזים ונפיחות בטן כמעט בכל אדם. ממתיקים מלאכותיים מבוססים על סוכרים שאנחנו כלל לא מסוגלים לספוג (מכאן הערך הקלורי האפסי שלהם), ויגרמו לגזים ונפיחות ,שחומרתם משתנה כמובן מאדם לאדם.

נפיחות בבטן וגזים

מתי מומלץ לפנות לייעוץ רפואי?

כאמור, גזים – ונפיחות בטן הנובעת מהם – הם תופעה שכיחה ביותר, שכל אדם ואדם יחוש אותה פעמים רבות בחייו. לרוב, שינוי בדיאטה (הפחתה בצריכת סיבים תזונתיים, דברי חלב וממתקים מלאכותיים), שתייה מרובה וטיפול בעצירות יפתרו את הבעיה. אם נפיחות בבטן וגזים הופכים למטרד של ממש, מומלץ לפנות לרופא/ה גסטרואנטרולוג/ית על מנת לנסות למצוא את הסיבה ולטפל בה. וכמובן, יש לפנות מיד לייעוץ רפואי אם ישנם סימנים נוספים, מדאיגים יותר, כמו: כאב בטן ניכר, ירידה במשקל, חום, שלשול, דם בצואה או אנמיה.

איך מאבחנים נפיחות בבטן וגזים?

אבחון נפיחות בבטן וגזים לרוב יכלול בדיקה גופנית, ובחינת תלונות המטופל, כמו גם הרגלי האכילה שלו. לעתים יהיה צורך בניהול יומן אכילה, כדי להבין אם הנפיחות קשורה למזונות מסוימים. בהתאם לממצאים, המטופל יופנה לבדיקות נוספות, כמו בדיקות דם, תבחין נשיפה לאבחון אי-סבילות ללקטוז ו/או פרוקטוז ו/או צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק, בדיקת צואה, גסטרוסקופיה (לאבחון דרכי העיכול העליונות) וקולונוסקופיה (לאבחון דרכי העיכול התחתונות).

ד״ר אולגה ברקאי היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה ומנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, עם ניסיון של למעלה משני עשורים באבחון מגוון מחלות מערכת העיכול וביצוע כל סוגי הבדיקות האנדוסקופיות. לקביעת פגישת ייעוץ עם ד״ר ברקאי השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.

תפריט