מדוע לוקחים ביופסיה בבדיקת גסטרו?
בבדיקת גסטרו, ניתן בין היתר, לקחת גם דגימת ביופסיה ולשלוח לפענוח. מדוע לוקחים ביופסיה בבדיקת גסטרו ומהם השיקולים המנחים את הגסטרואנטרולוג? חשוב לדעת.
בלא מעט מאמרים, עסקנו בפעולות המתבצעות בזמן בדיקה אנדוסקופית. כזכור, במהלך בדיקה אנדוסקופית, ניתן לא רק לאבחן ממצאים, אלא אף לבצע הליך טיפולי. דוגמה מובהקת לכך היא הוצאת פוליפים בעזרת כלי אנדוסקופי. במידה וזוהה פוליפ במהלך הבדיקה, הגסטרואנטרולוג לא יכול לדעת בו ברגע,האם הפוליפ ממאיר או שפיר, וגם לא יכול בהכרח להבדיל בין סוגים שונים של פוליפים שפירים; כאלה שיש להם פוטנציאל להתמרה ממארת וכאלה שאין. לכן המדיניות של גסטרואנטרולוגים היא שכאשר יש ספק – אין ספק. כך, מוסר הפוליפ ונשלח לבדיקת ביופסיה.
שליחת ביופסיה לבדיקה
כל פוליפ שנכרת, או לפחות חלק ממנו, נשלח לבדיקה תחת מיקרוסקופ. הבדיקה מתבצעת על ידי מומחה לפתולוגיה, שיכול לקבוע בוודאות באיזה פוליפ מדובר. התשובה מגיעה בדרך כלל, לאחר כשבועיים. בחלק קטן מהמקרים, פוליפ קטן מאוד שנכרת, יכול ללכת לאיבוד בתוך חלל המעי. במקרה כזה, אין כמובן סיבה לשלוח לביופסיה. למרבה המזל, הסיכוי לממאירות בפוליפים זעירים שואף לאפס.
ביופסיה – לאבחון גידולים בלבד?
דבר נוסף שכדאי לזכור: ביופסיה לא נלקחת רק כדי לדגום חלקיק מעי החשוד כגידול. ביופסיה נועדה גם לפענח מצבים נוספים, כמו למשל זיהום או דלקת. אחד המצבים השכיחים הוא נטילת ביופסיה מרירית הקיבה, על מנת לבדוק האם נמצא שם חיידק הליקובקטר. חיידק זה אחראי לדלקות ולכיבים בקיבה, ויכול לגרום לכאב בבטן עליונה. הוא גם מעלה סיכון לחלות בסרטן קיבה. לכן, בדיקת החיידק בביופסיה והטיפול בו – כה חשובים.
הביופסיה יכולה כמובן להילקח גם מהוושט או מהתריסריון, על מנת לאבחן את אחת הבעיות שהוזכרו. אדם המגיע לבדיקה אנדוסקופית, יכול לדווח על מגוון בעיות, תחושות ותופעות, שלא כולן מגיעות לכדי צורך בביופסיה. גסטרואנורולוג מומחה, יידע להעניק תשובה ודרך טיפול לכל ממצא מחשיד.
כפי שמובהר, בדיקה אנדוסקופית חשובה להצלת חיים. זו האחריות שלנו לגשת ולהיבדק.
זקוקים למידע משלים אודות מדוע לוקחים ביופסיה בבדיקת גסטרו? מתי יש לבצע אותה? מה הדבר אומר מבחינת המטופל ועוד? ד"ר אולגה ברקאי עומדת לרשותכם במידע מקיף בנושא.
בריאות איתנה לכולנו.