הקאות דמיות
הקאות דמיות (המטמזיס) הן תסמין שיכול להצביע על מספר גורמים רפואיים שונים, חלקם חמורים. במאמר זה נסקור את הסיבות השכיחות להקאה דמית, ונסביר כיצד גסטרוסקופיה יכולה לשמש כלי אבחוני מרכזי לאיתור הבעיה.
הקאות דמיות – גורמים עיקריים
- כיב פפטי: כיב בדופן הקיבה או התריסריון (המעי הדק העליון) הוא אחד הגורמים הנפוצים ביותר להקאות דמיות. כיבים פפטיים הם פצעים הנוצרים בשל חומציות יתר ו/או זיהום של חיידק ההליקובקטר פילורי.
- דליות בוושט: דליות הן כלי דם ורידיים בוושט הנעשים גדושים ובולטים יתר על המידה בחלל הוושט. הסיבה השכיחה לדליות בוושט היא שחמת הכבד. הדליות עלולות להוביל למצב מסכן חיים כאשר הן "מתפוצצות" – דבר שמוביל לדימום מסיבי ולהקאות דמיות.
- דלקת בוושט: הסיבה השכיחה ביותר לדלקת בוושט היא חשיפה כרונית של רירית הוושט לחומצה שעולה מהקיבה (החזר קיבתי ושטי). לרוב הדלקת היא קלה ומתבטאת בצרבת בלבד. לעתים רחוקות, כאשר מדובר בדלקת קשה (ובמיוחד באנשים חולים ו/או מבוגרים) עלול להופיע דימום. סיבות נוספות לדלקת בוושט הן טיפול תרופתי, וזיהום- פטרייתי או נגיפי.
- הקאות חוזרות: הקאות חוזרות (כתוצאה מהרעלת מזון, שתיית אלכוהול מופרזת ועוד) עלולות לעתים לגרום לקרע ברירית הקיבה והופעת דם אדום בקיא.
- גסטריטיס (דלקת קיבה חריפה): דלקת ברירית הקיבה, שיכולה להיגרם כתוצאה מזיהום, תרופות או צריכה ממושכת של אלכוהול. הדלקת עלולה לגרום לדימום קל עד חמור בקיבה, מה שיכול להוביל להופעת הקאות דמיות.
- סרטן קיבה: סרטן הקיבה עלול לגרום לדימום ממערכת העיכול העליונה ולהקאה דמית, בשל פגיעה ברקמות הקיבה או בכלי הדם הסמוכים לגידול.
- אבחון הקאות דמיות באמצעות גסטרוסקופיה
הבדיקה המרכזית לאבחון מקור ההקאות הדמיות היא גסטרוסקופיה. זוהי בדיקה אנדוסקופית שבה מוחדר צינור גמיש עם מצלמה זעירה דרך הפה אל מערכת העיכול העליונה (הוושט, הקיבה והתריסריון). במהלך הבדיקה הרופא/ה יכול/ה לראות את הריריות של מערכת העיכול, לזהות את מקור הדימום, ולעתים גם לבצע טיפולים מיידיים לעצירת הדימום. מאחר שהבדיקה נעשית בטשטוש, המטופלים לא מרגישים דבר במהלכה. גסטרוסקופיה מובילה לאבחון מקור הדימום ביותר מ-90% מהמטופלים.
יתרונות הגסטרוסקופיה
- דיוק באבחון – באמצעות המצלמה ניתן לזהות את מקור הדימום המדויק, בין שמדובר בכיב, דליות, קרעים או גידול.
- טיפול בזמן אמת – גסטרוסקופיה מאפשרת לא רק לאבחן את מקור הדימום אלא גם לעצור את הדימום (אם עדיין קורה) באמצעות כלים אנדוסקופיים שונים.
- זיהוי מחלות נוספות – בדיקה זו מאפשרת לרופא/ה לאבחן בעיות אחרות במערכת העיכול העליונה שטרם באו לידי ביטוי בתסמינים, אך יש חשיבות רבה לאבחון וטיפול בזמן.
ד״ר אולגה ברקאי היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה ומנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, בעלת ניסיון של יותר מ- 20 שנים באבחון וטיפול במחלות מערכת העיכול וביצוע בדיקות גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, בדיקת קפסולה אנדוסקופית וגם בדיקות אנדוסקופיות מורכבות יותר (כגון EUS ו- ERCP). לקביעת פגישת ייעוץ עם ד״ר ברקאי השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.