גסטריטיס (דלקת בקיבה): סימנים, אבחון וטיפול

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. גסטריטיס (דלקת בקיבה): סימנים, אבחון וטיפול

גסטריטיס (דלקת בקיבה) הוא מצב רפואי המתאפיין בדלקת בתאי הרירית המצפים את הקיבה. דלקת זו יכולה להופיע באופן זמני (גסטריטיס חריפה) או באופן ממושך (גסטריטיס כרונית). המצב הכרוני יכול להימשך חודשים ולעתים אף שנים. ללא טיפול מתאים, הדלקת עשויה להחמיר ולהוביל לכיב (אולקוס) בדופן הקיבה, ואם הכיב לא מטופל המצב יכול להסתבך לכדי דימום, התנקבות של דופן הקיבה או חסימת מוצא הקיבה. לכן חשוב לזהות את התסמינים, ולפנות לאבחון וטיפול במידת הצורך.

גורמים עיקריים לגסטריטיס (דלקת בקיבה)

הגורמים לדלקת קיבה שונים בין דלקת חריפה לדלקת כרונית. דלקת חריפה לרוב נגרמת על ידי זיהום חיידקי/ הרעלת מזון, שתיית אלכוהול מופרזת או צריכה של חומרים טוקסיים אחרים.
הגורם העיקרי לדלקת כרונית בקיבה הוא זיהום על ידי חיידק הליקובקטר פילורי. חיידק זה שכיח מאוד (בהערכה גסה, הוא נמצא בכ- %50 מאוכלוסיית ישראל). רוב האנשים "חיים בשלום" איתו – כלומר, לא יפתחו שום תסמינים או סיבוכים. בחלק מן המקרים, הוא יגרום לדלקת ואף כיב קיבה. דלקת כרונית על ידי הליקובקטר יכולה עם הזמן להוביל לניוון של רירית הקיבה – מצב הקרוי "גסטריטיס אטרופית", מצב טרום-סרטני שיכול להוביל (ללא טיפול ומעקב) גם לסרטן הקיבה. דלקת בקיבה יכולה להיגרם גם כתוצאה מגורמים אחרים, כמו מחלות אוטואימוניות בקיבה, צריכה מופרזת של אלכוהול ושימוש ממושך בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (איבופרופן, נקסין, אדוויל, וולטרן ועוד).

תסמינים ודגלים אדומים

גסטריטיס חריפה תחלוף בדרך כלל מעצמה תוך ימים ספורים ללא טיפול. במקרים נדירים, כאשר היא נגמרת על ידי חיידקי מעי ולכן מלווה גם בשלשול וחום, יידרש טיפול אנטיביוטי קצר-טווח (כשבוע ימים).
דלקת כרונית תגרום לכאב ברום הבטן שנמשך שבועות עד חודשים, בעוצמה משתנה, עם או ללא תלות באוכל. כמו כן, הכאב יכול לעתים קרובות להיות מלווה בבחילה ונפיחות בטנית. כאן יש מקום לפנות לרופא גסטרואנטרולוג שיחליט על אופן הבירור והטיפול.
חשוב לדעת כי תסמינים כמו תחושת מלאות אחרי ארוחה לא גדולה ("שובע מוקדם"), הקאות, אנמיה, ירידה במשקל או צואה שחורה – הם "דגלים אדומים" המחייבים פניה לבירור דחוף.

דלקת בקיבה

אבחון דלקת בקיבה

לעתים ניתן לאבחן באמצעות בדיקת נשיפה לאיתור חיידק ההליקובקטר פילורי, אך במקרים רבים יהיה צורך בבדיקות נוספות, כמו בדיקות דם וגסטרוסקופיה. בדיקת גסטרוסקופיה היא היעילה ביותר לאבחון דלקת בקיבה, והיא נעשית על ידי מומחה/ית לגסטרואנטרולוגיה. הבדיקה מבוצעת תחת טשטוש (ולכן המטופלים לא מרגישים דבר במהלכה), בעזרת אנדוסקופ, צינור גמיש ודק שבקצה שלו מצלמה זעירה, המוחדר דרך הפה. הבדיקה מאפשרת הסתכלות ישירה לתוך הקיבה ומאבחנת דלקת וכיב, וכן נוכחות של הליקובקטר – ומאפשרת לשלול מצבים אחרים, כולל גידולים.

דרכי הטיפול

הטיפול יהיה בהתאם לגורם הדלקת. במרבית המקרים הטיפול יכלול תרופה להפחתת חומציות בקיבה. אם הדלקת בקיבה נגרמה על ידי חיידק ההליקובקטר פילורי, הטיפול יכלול גם אנטיביוטיקה, בנוסף לתרופה מדכאת חומצה. אם הגורם הוא צריכה מופרזת של אלכוהול או שימוש ממושך במשככי כאבים, ההמלצה היא ראשית להפסיק לצרוך אותם.

ד״ר אולגה ברקאי היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה ומנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, עם ניסיון של למעלה משני עשורים באבחון מחלות מערכת העיכול וביצוע בדיקת גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, וגם בדיקות אנדוסקופיות מורכבות יותר (כגון EUS ו- ERCP). לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.

תפריט