ביופסיה בהרדמה מלאה
האם ביופסיה נלקחת בהרדמה מלאה?
את המושג ביופסיה פגשנו לא מעט במאמרים קודמים. הביופסיה מהווה חלק חשוב באבחון האנדוסקופי – נטילת דגימה מן הרקמה הלא תקינה שאובחנה, ושליחתה להסתכלות תחת מיקרוסקופ על ידי מומחה בתחום. יש לזכור שביופסיה ניטלת לא רק בחשד
לסרטן, אלא במקרים רבים אחרים – דלקת, פוליפ שפיר, חשד למחלת צליאק (רגישות לגלוטן), ועוד. תוצאות הביופסיה מכתיבות את המשך הטיפול והמעקב.
על הליך נטילת ביופסיה
ניתן ליטול ביופסיה במהלך בדיקה אנדוסקופית מכל איבר במערכת העיכול אליו מכשיר האנדוסקופ מגיע. לרוב, הביופסיה ניטלת בעזרת מלקחיים ייעודיים, המאפשרים השגת פיסות רקמה המספיקות לאבחנה. ישנם איברים במערכת העיכול, כמו הלבלב, שאליהם לא ניתן להיכנס עם מכשיר אנדוסקופ. ועדיין, ניתן ליטול ביופסיה מהלבלב בעזרת מחט, אשר מוחדרת ללבלב בהנחיית מכשיר אולטרה סאונד ייעודי- אנדוסקופי (EUS). המחט הזו מוחדרת לקיבה אולתריסריון בדומה למכשיר אנדוסקופ רגיל.
האם ביופסיה ממערכת העיכול מחייבת הרדמה כללית?
למען הדיוק, ביופסיה עצמה אינה כואבת, מאחר ולרירית מערכת העיכול אין קולטני כאב. מה שגורם לאי נוחות של המטופל זו הבדיקה האנדוסקופית עצמה- החדרת המכשיר וניפוח חלל המעי על מנת לראות את כל חלקיו. מסיבה זו, כל בדיקה אנדוסקופית מבוצעת תחת טשטוש שניתן לווריד. המטופל ישן במהלך כל הבדיקה (כולל תוך כדי נטילת ביופסיה, כמובן) ואינו מרגיש דבר. במקרים מסוימים, ילדים ואנשים בעלי מחלות רקע קשות יטופלו בהליך אנדוסקופי בהרדמה כללית, כולל במקרי נטילת ביופסיה בהליך. ההליך הזה יבוצע על ידי מרדים, אך צריך להזכיר כי עדיין מדובר במקרים נדירים.
במקרים עוד יותר נדירים, כאשר לא ניתן להגיע לממצא החשוד בעזרת בדיקה אנדוסקופית, או כאשר כמות הרקמה שמלקחי ביופסיה ו/או המחט לוקחים אינה מספיקה לאבחנה, יש צורך בביופסיה כירורגית. כאן מבוצע בדרך כלל ניתוח מוגבל, שמטרתו היחידה הינה נטילת ביופסיה. לדוגמה, כריתה כירורגית של בלוטת לימפה לצורך שליחתה במלואה לבדיקה תחת מיקרוסקופ.
סוג ההרדמה – מקומית, איזורית או כללית- ייקבע על ידי מורכבות הניתוח עצמו, בשיתוף פעולה בין הכירורג למרדים. נחזור ונאמר, שבעידן המודרני, כאשר ישנן טכנולוגיות פחות פולשניות המאפשרות ברוב המקרים להשיג ביופסיה מספקת לאבחנה אנדוסקופית רגילה – הצורך בביופסיות כירורגיות הולך וקטן.
זקוקים למידע נוסף? יש לכם כתובת.
ד״ר אולגה ברקאי הינה מומחית לגסטרואנטרולוגיה ואנדוסקופיה מתקדמת, כולל אולטרה סאונד אנדוסקופי (EUS). לתיאום פגישת ייעוץ השאירו פרטים בעמוד ״צור קשר״ ונשוב אליכם בהקדם.