על הבדיקה
בדיקה אנדוסקופית של דרכי המרה והלבלב (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography, ERCP) הינה פעולה אנדוסקופית מורכבת. במהלכה, ניתן להיכנס עם מכשירים זעירים לתוך דרכי המרה וצינור הלבלב דרך צינור וידאו גמיש (אנדוסקופ). הצינור מוחדר דרך הפה עד לתריסריון.
ההתוויות השכיחות לביצוע ERCP הינן הוצאת אבנים במדרכי מרה, פתיחת חסימות (שפירות או ממאירות) בדרכי מרה, טיפול בדלקת לבלב כרונית וטיפול בגידולים שונים של דרכי המרה והלבלב. כיום, ניתן לפתור בעזרת ERCP בעיות שפעם דרשו התערבות כירורגית ואף לעתים "לתקן" סיבוכים כירורגיים. דוגמה לכך היא דלף מרה אחרי כריתת כיס מרה.
אבנים בכיס מרה הינן מצב שכיח מאוד, בעיקר בנשים בגיל הפוריות. למרבה המזל ולרוב, האבנים הללו לא גורמות לשום תסמינים או בעיות. על כן, אין צורך לטפל בהן. כאשר אבנים בכיס המרה מתחילות לגרום להתקפים של כאב קשה, ישנה התוויה לכריתת כיס מרה על ידי כירורג.
לעתים, אבן (או כמה אבנים) יוצאות מכיס המרה לתוך צינור המרה. זהו מצב נדיר יחסית, אך הרבה יותר מסוכן מאבנים בכיס עצמו. אבן בצינור מרה עלולה לגרום לצהבת, זיהום בדרכי מרה ו/או דלקת לבלב; אלו תרחישים העלולים להיות קשים ואף מסכני חיים. במהלך ERCP ניתן להוציא אבנים מדרכי מרה ולטפל בסיבוכים אלו ואף למנוע אותם.
התוויה נוספת שכיכה (למרבה הצער) ל- ERCP הינה חסימת צינור מרה על ידי גידול לבלב. במקרים כאלה, ניתן להכניס תומכן (סטנט) לתוך צינור המרה ולהבטיח זרימה תקינה של מרה למרות נוכחות הגידול. זרימה תקינה של מרה היא תנאי הכרחי למתן טיפול כימותרפי בחולים אלה. בנוסף, היא משפרת הרגשה כללית, תיאבון, משקל ואיכות חיים.
ERCP הינה פעולה מורכבת מאוד, משלבת אנדוסקופיה ורנטגן. היא נמשכת כשעה- שעתיים, ולעתים דורשת הרדמה כללית על ידי מרדים. רק גסטרואנטרולוגים מעטים שעברו הכשרה מיוחדת, רשאים לבצע את הבדיקה.
ד"ר ברקאי סיימה תת התמחות ייעודית ב- ERCP בבית חולים של אוניברסיטת אינדיאנה בארה"ב (Indiana University Hospital); אחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. אחרי חזרתה מתת ההתמחות ב- 2009, ד"ר ברקאי ביצעה אלפי בדיקות ERCP בבתי חולים ציבוריים בארץ. כעת היא מבצעת אותה במרכז הרפואי ברזילי.
הפעולה מבוצעת באופן פרטי על ידי ד"ר ברקאי בביה"ח אסותא רמת החייל.