אנמיה ובעיות במערכת העיכול

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. אנמיה ובעיות במערכת העיכול

אנמיה (חוסר דם), היא מצב של מחסור בהמוגלובין, חלבון המצוי בכדוריות הדם האדומות. תפקידו של ההמוגלובין הוא להעביר חמצן מן הריאות אל רקמות שונות בגוף, ולהחזיר לריאות פחמן דו-חמצני. רבים מודעים לכך שאנמיה יכולה להיגרם בשל מחסור בברזל, ויטמין B12 או חומצה פולית. אך לא הרבה יודעים כי פעמים רבות, מצב של חוסר דם יכול להיגרם גם מסיבות אחרות, בין היתר מחלות דלקתיות, מחלות אנדוקריניות ובעיות במערכת העיכול. במאמר זה נתמקד על המצבים שבהם אנמיה עשויה להצביע על בעיה במערכת העיכול וכיצד ניתן לברר ולאבחן את מקור הבעיה.

ממה נגרמת אנמיה?

כדוריות הדם האדומות נוצרות במח העצם ולאחר כ-120 ימים שהן בזרם הדם שלנו, הן נהרסות בטחול – ואז שוב הן נוצרות במח העצם וכן הלאה. אנמיה היא תוצאה של הרס מהיר מדי של כדוריות הדם, או פגיעה בתהליך הייצור שלהן, או שניהם גם יחד.

אנמיה ובעיות במערכת העיכול

אנמיה ובעיות במערכת העיכול

כאמור, לאנמיה יש גורמים רבים, אך במקרים מסוימים היא עשויה להיות סימן לבעיה במערכת העיכול. אילו מצבים יכולים להתבטא באנמיה? הנה העיקריים שבהם:
דימום ממערכת העיכול ואובדן דם בצואה. במצב זה, הדימום עלול להוביל לצואה שחורה, צואה עם דם "טרי" (אדום), אך לפעמים כלל לא יהיה שינוי בצבע הצואה (והדימום יהיה סמוי). הסיבות לדימום הן שונות ומגוונות: דלקות בקיבה ובמעי, פצע (אולקוס) בקיבה או בתריסריון, סעיפים במעי הגס, גידולים ועוד. דימום ניכר ו/או מתמשך יגרום למחסור בברזל (שהוא רכיב הכרחי לבניית כדוריות דם חדשות) ומכאן לאנמיה. לכן, דימום טרי, צואה שחורה, דם סמוי חיובי ו/או אנמיה – כל אלה דורשים בירור מעמיק של מערכת העיכול.
מחלות תת ספיגה במערכת העיכול. מחלות רירית הקיבה ו/או המעי עשויות לגרום לתת-ספיגה של ברזל ו/או ויטמין B12 , ומכן לאנמיה. דוגמאות נפוצות הן מחלת צליאק (רגישות לגלוטן), או דלקת כרונית (ניוונית, אטרופית) בקיבה. גם נוכחות של חיידק ההליקובקטר פילורי בקיבה עלול לעתים לגרום לתת-ספיגת ברזל ואנמיה.

בירור הסיבה לאנמיה

בירור האנמיה יכלול בדרך כלל שיחה מפורטת עם רופא גסטרואנטרולוג/ית, בדיקות מעבדה ולעתים קרובות גם בדיקות אנדוסקופיות – גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה. בדיקות אלה מאפשרות אבחון מדויק של הסיבה לאנמיה, וטיפול בהתאם לממצאים (מתרופות, דרך טיפול אנדוסקופי ועד ניתוח במקרה של גידול).

ד״ר אולגה ברקאי היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה ומנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, עם ניסיון של למעלה משני עשורים באבחון מחלות מערכת העיכול וביצוע בדיקת גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, וגם בדיקות אנדוסקופיות מורכבות יותר (כגון EUS ו- ERCP). לקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.

תפריט