סרטן המעי הגס היא המחלה הממאירה הרביעית בשכיחותה בישראל (אחרי סרטן השד, ריאות וערמונית), והיא עשויה להיות קטלנית כאשר היא מתגלה בשלב מאוחר. מאחר שסרטן במעי הגס מתפתח בעיקר מתוך פוליפים במעי, ניתן באמצעות בדיקת קולונוסקופיה לזהות את הפוליפים הללו ולהסירם עוד לפני שהם מתפתחים לכדי גידול סרטני. סוג הפוליפ העיקרי שהופך לסרטן המעי הגס הוא אדנומה.

מהי אדנומה במעי הגס?

זהו גידול שפיר של רירית המעי הגס, בעל סיכון ממשי להתמרה ממארת, כלומר הפיכתו לסרטני. שכיחותן של אדנומות במעי הגס עולה עם הגיל, אצל בני 50 שכיחותן עומדת על כ-25% ואצל בני 70 ומעלה השכיחות עולה לכ-50%. אדנומות במעי הגס יכולות להופיע לכל אורכו, ובגדלים שונים, מאדנומה קטנה מאוד (מילימטרים בודדים) ועד לגודל של כ-5-6 ס״מ ולעתים גם אף יותר.

אדנומה

אדנומה וסרטן המעי הגס

הסיכוי של אדנומה במעי הגס לעבור התמרה ממארת תלוי במספר גורמים: סוג האדנומה, דרגת הדיספלזיה (גדילה בלתי-תקינה של התאים) וגודלה. הדרך הבטוחה ביותר למנוע או לגלות מוקדם שינויים ממאירים באדנומה היא באמצעות בדיקות לגילוי מוקדם, המומלצות החל מגיל 45. אם ישנה היסטוריה משפחתית של אדנומות, מומלץ להיות במעקב ולבצע בדיקות עוד לפני כן.

גילוי מוקדם באמצעות קולונוסקופיה

קולונוסקופיה היא הבדיקה האפקטיבית ביותר לגילוי מוקדם ומניעה של סרטן המעי הגס. הבדיקה נעשית על ידי גסטרואנטרולוג/ית, שבודק/ת את המעי באמצעות צינור וידאו מיוחד (קולונוסקופ). באמצעות קולונוסקופיה ניתן לא רק לזהות אדנומות (פוליפים), אלא גם להסיר אותן ביעילות. כך למעשה ניתן להבטיח לא רק גילוי מוקדם של גידול סרטני, אלא ממש למנוע את הופעתו. הצלחת בדיקת הקולונוסקופיה תלויה במידה רבה בהכנה של המטופל עוד לפני הבדיקה, שכן הכנה מיטבית מאפשרת הסתכלות איכותית יותר וזיהוי מדויק של הפוליפים במעי, כולל הקטנים שביניהם. לכן חשוב להיצמד להוראות ההכנה כפי שנמסרו על ידי הצוות המטפל.

זכרו – סרטן המעי הגס היא מחלה שכיחה שעשויה להיות קטלנית אם לא מגלים אותה מוקדם. ביצוע בדיקת קולונוסקופיה יכולה להציל חיים!

למידע נוסף על פוליפים במעי הגס וקביעת פגישת ייעוץ עם ד״ר ברקאי, מומחית לגסטרואנטרולוגיה ואנדוסקופיה פולשנית, ומנהלת המכון למחלות דרכי העיכול והכבד במרכז הרפואי ברזילי – התקשרו למספר הטלפון בעמוד יצירת קשר.

תפריט