קולונוסקופיה וירטואלית

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. קולונוסקופיה וירטואלית

אנו מכירים את הקולונוסקופיה – סריקת מעי גס באמצעות צינור עם מצלמת וידאו (אנדוסקופ) – ככלי הנפוץ ביותר לאבחון גידולים,  נגעים טרום סרטניים ומחלות אחרות של המעי הגס. מהי אם כך משמעות מושג קולונוסקופיה וירטואלית? האם מדובר בבדיקה שונה? האם היא אכן יכולה להחליף את הקולונוסקופיה “הרגילה”?

הגדרת המושג

קולונוסקופית וירטואלית היא למעשה בדיקת CT בטן בפרוטוקול מיוחד, שמאפשר הדמיה מכוונת של המעי הגס. עיבוד ממוחשב מיוחד יוצר תמונות מהימנות של פנים  המעי, שמזכירות תמונות של קולונוסקופיה רגילה בשחור לבן. להבדיל מבדיקת הקולונוסקופיה הרגילה, לא מדובר בהחדרת אנדוסקופ דרך פי הטבעת. הבדיקה איננה פולשנית ואינה דורשת טשטוש. הדיוק שלה באבחן גידולים ופוליפים גדולים (מ- 1 ס”מ) במעי הגס דומה לקולונוסקופיה הרגילה. בניגוד לקולונוסקופיה הרגילה, קולונוסקופיה וירטואלית יכולה לאבחן לעתים ממצאים מחוץ למעי, באיברים אחרים של הבטן- שבבדיקה אחרת לא היו מתגלים.

שימוש בקולונוסקופיה וירטואלית

נשאלת השאלה – מדוע הקולונוסקופיה הווירטואלית לא הפכה לכלי העיקרי באבחון מחלות המעי הגס? במילים אחרות, מהם החסרונות שלה?

חיסרון ראשון הוא שבקולונוסקופיה וירטואלית לא ניתן לבצע דגימת ממצאים חולניים לבדיקה תחת מיקרוסקופ (ביופסיה). גם לא ניתן להסיר באמצעותה פוליפים שהתגלו. בקולונוסקופיה וירטואלית לא ניתן להדגים ממצאים שלא בולטים לתוך חלל המעי- כגון דלקת, כלי דם מדמם ואף פוליפ שטוח. לכן, קולונוסקופיה זו לא מותאמת כלל לאבחון המצבים הללו. הקולונוסקופיה הווירטואלית לא פטורה מהכנת מעי לבדיקה על ידי דיאטה, צום ומשלשלים. למעשה, גם כאן, בדיוק כמו בקולונוסקופיה הרגילה, הכנה לא טובה תפסול את תוצאות הבדיקה. בהיותה בדיקת CT, היא כרוכה בקרינה, אם כי בכמות קטנה יותר בהשוואה ל- CT בטן רגיל.

הדבר האחרון, אבל חשוב לא פחות: במהלך הקולונוסקופיה הווירטואלית יש צורך בחוקן עם חומר ניגוד ואוויר. זהו הליך לא נעים, גם אם לא כואב במיוחד. קולונוסקופיה רגילה מבוצעת כיום תחת טשטוש המאפשר אלחוש מלא. לכן, מטופלים שעברו את שני סוגי הבדיקות, הצביעו פה אחד לטובת הקולונוסקופיה הרגילה.

קולונוסקופיה וירטואלית אם כך, אינה מהווה תחליף לבדיקת קולונוסקופיה רגילה, בוודאי לא כשמדובר בצורך טיפולי כלשהו. הבדיקה אינה מהווה תחליף לסריקת CT בטן רגיל (הכמות המופחתת של קרינה באה על חשבון הדיוק באבחון ממצאים באיברים בטניים אחרים).

באילו מצבים בכל זאת נבחר לעשות קולונוסקופיה וירטואלית?

מטופלים עם מחלות רקע קשות שמעלות את הסיכון לסיבוכי טשטוש, אך עדיין זקוקים לקולונוסקופיה לצורך אבחון או שלילה של גידולים או פוליפים – יוכלו לעבור קולונוסקופיה וירטואלית, שכאמור, לא כרוכה בטשטוש. אנשים  עם מעי גס מפותל מאוד (בעקבות הידבקויות מניתוחים, עצירות כרונית קשה או כל סיבה אחרת), שלא ניתן להעביר בגופם את האנדוסקופ עד הסוף, יופנו גם הם לקולונוסקופיה וירטואלית. זאת על מנת להשלים את בדיקת המעי. מטופלים  עם  גידול חוסם במעי הגס שלא מאפשר את בדיקתו המלאה, יבצעו את הקולונוסקופיה הווירטואלית על מנת לשלול גידול נוסף בחלקים של המעי שאליהם לא הצלחנו להגיע.

למידע נוסף אודות קולונוסקופיה- רגילה ווירטואלית, ניתן לפנות אל ד”ר אולגה ברקאי- מומחית לגסטרואנטרולוגיה ואנדוסקופיה מתקדמת. לתיאום פגישת ייעוץ השאירו פרטיכם בעמוד “צור קשר” ונשמח לחזור אליכם בהקדם.

תפריט