סרטן לבלב

  1. ראשי
  2. סרטן לבלב

סרטן לבלב: האם אפשר למנוע?

לבלב

נגע סרטני בלבלב

סרטן  לבלב הינו סרטן תוקפני מאוד, עם סיכויי הבראה נמוכים ביותר. הוא נדיר  לפני גיל 45 אך שכיחותו עולה בצורה דרמטית אחרי גיל 60. עישון, אלכוהול, עודף משקל, כלכלה עתירת  שומן וקלוריות וסיפור משפחתי של סרטן לבלב מעלים את הסיכון בצורה ניכרת. שינוי בגן (מוטציה)  המכונה   BRCA גורמת לעליה ניכרת בשכיחות סרטן הלבלב במקביל לסרטן שד, שחלה וערמונית. המוטציה שכיחה יותר ביהודים אשכנזים – גברים ונשים כאחד. לכתבה המורחבת בעיתון “הארץ” לחצו כאן

בחלק  קטן מן המקרים (פחות מ 10%  של כל המקרים  של סרטן לבלב)   הגידול מתפתח מתוך ציסטות בלבלב. ציסטות בלבלב הן מחלה שכיחה ביותר, לרוב ללא תסמינים. רובן המכריע של ציסטות הן שפירות, אך גם  לחלק מהציסטות השפירות יש  סיכוי להתמרה ממארת במרוצת השנים. האבחנה המדוייקת   והמעקב  אחרי ציסטות  חשובים  מאוד  על מנת למנוע את הפיכתן לסרטן.

הסימפטומים של סרטן לבלב כוללים צהבת, כאב בטן וירידה במשקל. כל אלה מופיעים בד”כ בשלב מאוחר יחסית, כאשר הגידול כבר התפשט ולא ניתן להסירו מהגוף. לכן, המטרה שלנו כרופאים היא לגלות סרטן לבלב בשלב מוקדם, הרבה לפני הופעת הסימפטומים וכאשר הגידול עוד קטן מספיק כדי לכרותו. בדומה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, מומלץ לערוך בדיקות גילוי מוקדם לחולים עם סיכון מוגבר להתפתחות של סרטן לבלב.

בדיקה על  קולית אנדוסקופית של לבלב  (אולטרה סאונד אנדוסקופי) הינה רגישה ביותר לגילוי גידולים קטנים בלבלב, אינה כרוכה בקרינה, ולכן ניתן לבצעה מדי שנה בחולים עם סיכון מוגבר. הבדיקה מבוססת על החדרה מתמר אולטרה סאונד זעיר לתוך המעי דרך הפה ומאפשרת  בדיקה על קולית של לבלב ממרחק של מילימטרים ספורים עם רזולוציה גבוהה. הבדיקה אינה דורשת הכנה מיוחדת (מלבד צום) ומבוצעת בהרדמה מלאה לתוך הווריד.

תפריט