סיכונים בבדיקת ERCP
בדיקת ERCP היא אחת הפעולות המורכבות בתחום הגסטרו ובעלת סיכון לא מבוטל לסיבוכים. עדיין, יש מצבים בהם היא מהווה טיפול יעיל ורצוי ביותר. מהם אם כך, מצבים אלה ואיך ניתן למזער סיכונים בבדיקת ERCP?
על מנת להבין ולבחון מקרוב סיכונים בבדיקת ERCP, בדיקה אנדוסקופית של דרכי המרה והלבלב, חשוב לבחון את ההליך עצמו. הבדיקה מתבצעת באמצעות צנתור של צינור המרה ו/או הלבלב. כמו בכל בדיקה אנדוסקופית אחרת, לא מדובר בניתוח. זוהי פעולה שמתבצעת דרך צינור וידאו (אנדוסקופ), המוחדר דרך הפה לקיבה, ובהמשך לתריסריון. בתריסריון נמצא הפתח המשותף של צינור המרה והלבלב (הנקרא גם "פפילה"). הפתח הוא זעיר (כ- 2-3 מ"מ בלבד), ולא ניתן להכניס דרכו את האנדוסקופ עצמו. לכן, צנתור של הפתח מתבצע על ידי צינורית קטנה (קטטר), שמוחדרת דרך האנדוסקופ לתוך צינור המרה או הלבלב. מפה ניתן להזריק חומר ניגוד דרך הקטטר – ישירות לצינור המרה או הלבלב, ולראות אותם בשיקוף רנטגן.
צנתור של פתח כה קטן דרך צינור אנדוסקופ ארוך, דורש מיומנות גבוהה. בחלק קטן מהמקרים (עד 5%) לא ניתן כלל להיכנס, ואז יש צורך בפתרון אחר ופחות רצוי – ניתוח.
באילו מצבים נדרש ERCP?
ההתוויה השכיחה ביותר היא נוכחות אבנים בצינור המרה. בניגוד לאבנים בכיס המרה שיגרמו לתסמינים במיעוט האנשים, זליגה של אבנים מהכיס לצינור המרה הופכת את המצב למסוכן הרבה יותר. אבן בצינור המרה גורמת בדרך כלל לכאב קשה, ויכולה לגרום לסיבוכים מסכני חיים; דלקת לבלב או זיהום הן דוגמאות לכך. לכן, יש להוציא אותה במהרה. התוויה שכיחה נוספת הינה חסימת צינור המרה על ידי גידול לבלב. במקרים אלה, מתפתחת צהבת עמוקה שגורמת להידרדרות במצב החולה. ב- ERCP, ניתן להכניס תומכן (סטנט) לצינור המרה, שיבטיח את זרימת המרה למעי למרות נוכחות הגידול. זרימת מרה תקינה היא גם תנאי הכרחי לטיפול כימותרפי. התוויות נוספות ונדירות יותר לביצוע ERCP, הינן דלקת לבלב כרונית, היצריות שפירות בצינור המרה ופגיעה בצינור המרה במהלך ניתוח כריתת כיס מרה. בכל המצבים הללו, ERCP יכול לפתור את הבעיה ולמנוע ניתוח.
ומה עם הסיבוכים? אחוז הסיבוכים עומד על כ-10%, אך למזלנו, רוב הסיבוכים הם קלים יחסית וחולפים עם טיפול שמרני בתוך ימים ספורים. רק בכ-1% מהנבדקים מתפתח סיבוך קשה בעל השלכות ארוכות טווח.
מדוע מתרחשים סיכונים בבדיקת ERCP?
צינור המרה, וכמובן הלבלב, עוברים בתוך הלבלב עצמו. פעולות באזור זה עלולות "לגרות" את הלבלב ולהביא לדלקת. פעולות שהרופא מבצע על מנת להוציא אבן, לפתוח היצרות או להכניס תומכן – כרוכות בהרחבת פתח הצינור על ידי סכין חשמלי, בלון ועוד. מקרים אלו עלולים לעתים נדירות לגרום לדימום, נקב במעי וזיהום. בנוסף, ERCP היא פעולה ארוכה יחסית (נמשכת בממוצע כשעה) ודורשת סדציה (טשטוש) עמוק, ובחלק מהמקרים, גם הרדמה מלאה. כל זה נשמע אולי מפחיד, אבל סיבוכים ב- ERCP אינם גזירה מהשמיים. יש דרכים למנוע אותם.
הדרך הראשונה והחשובה ביותר היא ביצוע ERCP- רק כאשר הדבר נחוץ. בשל הסיבוכים הרבים יחסית, לא מקובל לבצע ERCP לצורך אבחנה בלבד. כיום, בעידן הדמיה לא פולשנית מצוינת – כגון CT, MRI ואולטרה סאונד אנדוסקופי (EUS)- ניתן להגיע לאבחנה מדויקת ללא צורך ב- ERCP. בדיקת ERCP שמורה רק למקרים בהם יש צורך בטיפול; הוצאת אבנים, פתיחת היצרויות וכד'.
ביצוע ERCP אצל מומחה בלבד
ההחלטה על ביצוע ERCP צריכה להתקבל על ידי רופא מנוסה המבצע ERCP בעצמו. רק הוא יוכל להחליט האם יש צורך ממשי בביצוע הבדיקה. כאשר הוחלט כבר לבצע את הבדיקה, ניתן למנוע חלק גדול מהסיבוכים על ידי הכנה תרופתית לפני הפעולה, וגם לבצע פעולות תוך כדי ה-ERCP עצמו. כך יפחת הסיכון לסיבוכים. למשל, הכנסת תומכן זעיר לצינור הלבלב – עשויה להפחית עוד יותר את הסיכון לדלקת לבלב. היא גם עשויה להפחית דימום שמתפתח אחרי חיתוך פתח צינור המרה.
כל הפעולות הללו הן פעולות מורכבות הדורשות מיומנות גבוהה של המבצע. לא בכדי, קיים קשר ישיר ומובהק בין הכשרה וניסיון של הרופא המבצע לבין הצלחה ובטיחות הבדיקה. ERCP היא אחת הפעולות הבודדות ברפואה, להן מוקדשת תכנית התמחות שלמה. תכנית כזו, מבטיחה את מיומנות הרופא ומקנה לו ניסיון רב תוך פרק זמן קצר יחסית. למרות כל הנאמר, 95% אחוז מהמטופלים עוברים את הבדיקה בהצלחה וללא סיבוכים. במקרים כאלה, החזרה לשגרה היא מהירה, למעשה, כמו אחרי פעולת אנדוסקופיה רגילה.
גם לנו יש אחריות…
ומה המטופלים יכולים לעשות כדי להבטיח את ההצלחה של בדיקת ה- ERCP? דרשו הסבר מפורט למה הבדיקה נחוצה, והאם אפשר להחליף אותה בבדיקה פחות פולשנית. ודאו שהרופא המבצע הוא בעל הכשרה וניסיון מוכחים, ובצעו את הוראותיו לפני ואחרי הפעולה.
הבדיקה הזו חשובה. היא מצילה חיים. חשוב שנזכור זאת, למרות הסיכונים.
זקוקים למידע נוסף בנושא? ד"ר אולגה ברקאי לרשותכם. צרו קשר בהקדם.
בריאות טובה לכולנו.