חוסר תיאבון: גורמים ודגלים אדומים

  1. ראשי
  2. כללי
  3. חוסר תיאבון: גורמים ודגלים אדומים

חוסר תיאבון הוא תסמין שיכול להופיע בעקבות מצבים רפואיים שונים, גופניים או נפשיים. בעוד שלרוב מדובר בתסמין זמני שחולף ללא טיפול מיוחד, יש לשים לב למקרים בהם אובדן תיאבון קיים זמן רב ו/או מלווה בתסמינים נוספים שעלולים להוות אינדיקציה לבעיה המצריכה אבחון וטיפול. במאמר זה נתמקד במצבים רפואיים במערכת העיכול שיכולים להוביל לחוסר תיאבון.

מהו חוסר תיאבון?

אובדן תיאבון הוא מצב בו אדם אינו מרגיש רעב או את הצורך לאכול. לעתים, תחושת הרעב לא לגמרי נעלמת, אך האדם נהיה שבע ("מתמלא") אחרי כמות אוכל קטנה מהרגיל (תסמין זה נקרא "שובע מוקדם"). סלידה מאוכל בכלל, וממזון מסוים בפרט (בשר בדרך כלל) הוא תסמין שמופיע בחלק מן מהמקרים וצריך להדליק נורה אדומה. אם חוסר התיאבון נמשך למעלה משבוע, סימן שכדאי להתחיל לברר את העניין ולמצוא את הסיבה לכך. הבנת הגורם תאפשר למצוא את הפתרון הנכון ביותר עבורכם. לעתים יכולים להופיע תסמינים נלווים, לרבות:

  • עייפות ותשישות.
  • חולשה בשרירים.
  • הקאות או בחילות.
  • שינויים בהרגלי היציאות: עצירות או שלשול.
  • שינויים במראה העור, הציפורניים והשיער.

חוסר תיאבון

גורמים עיקריים שמקורם במערכת העיכול

כאמור, יכולות להיות סיבות רבות ומגוונות לתחושת חוסר תיאבון, חלקם קשורים באופן ישיר למערכת העיכול, ואלו העיקריים שבהם:

  • זיהומים במערכת העיכול – זיהומים שנובעים מחיידקים, וירוסים או טפילים, שיכולים להוביל לירידה בתיאבון, בחילות, הקאות ושלשולים.
  • מחלות כרוניות – כמו קרוהן או קוליטיס כיבית, הגורמות לאובדן תיאבון, לכאבי בטן עזים, שלשולים וירידה במשקל.
  • חסימת מעיים – חסימה מכנית או תפקודית, שעלולה להוביל לתסמינים נוספים כמו נפיחות בטן, כאבי בטן והקאות.
  • גידולים במערכת העיכול – בקיבה, הלבלב או המעי הגס – עשויים לגרום להופעה של תסמינים כמו תחושת שובע מוקדם, ירידה במשקל, כאבי בטן וירידה בתיאבון.

אבחון חוסר תיאבון

אם אתם חווים אובדן תיאבון במשך למעלה משבוע, המלווה גם בתסמינים נוספים שאינם חולפים, כמו: כאבי בטן, ירידה במשקל, שינויים בהרגלי היציאות, חום גבוה, תחושת מלאות בבטן, שובע מוקדם – מומלץ לפנות לייעוץ רפואי. במידת הצורך יבוצעו בדיקות שונות, כמו בדיקות דם, בדיקות דימות, בדיקות אנדוסקופיות (קולונוסקופיה, גסטרוסקופיה ובדיקות אנדוסקופיות נוספות – לפי הצורך).

ד״ר אולגה ברקאי היא מומחית לגסטרואנטרולוגיה ומנהלת המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי ברזילי, בעלת ניסיון של יותר מ- 20 שנים באבחון וטיפול במחלות מערכת העיכול וביצוע בדיקות גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, בדיקת קפסולה אנדוסקופית וגם בדיקות אנדוסקופיות מורכבות יותר (כגון EUS ו- ERCP). לקביעת פגישת ייעוץ עם ד״ר ברקאי השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.

תפריט