האם דלקת כרונית במעי יכולה להיפסק?
עוד לפני שנבחן את השאלה: האם דלקת כרונית במעי יכולה להיפסק, חשוב להבין מספר דברים. דלקת חריפה (חדה, אקוטית) הינה אירוע תחום בזמן. היא עוברת בדר"כ תוך ימים עד שבועות ספורים, והגוף חוז ר למצבו הבסיסי. הסיבה השכיחה ביותר לדלקת חריפה במערכת העיכול הינה זיהום- חיידקי או נגיפי. זיהום נגיפי ורוב המקרים של זיהום חיידקי, יחלפו גם ללא כל טיפול. בחלק מן המקרים של זיהום חיידקי – כשמדובר בתסמינים קשים יותר, ניתן ומומלץ לקחת אנטיביטיקה, שתקצר משמעותית את הזמן המחלה.
דלקת כרונית במעי – גורמים
דלקת כרונית נשארת בגוף מעבר למס' חודשים ולעתים אף לכל החיים. שתי המחלות הנפוצות ביותר שגורמות לדלקת כרונית במערכת העיכול הינן קוליטיס ומחלת קרוהן. שתי המחלות הללו הן מחלות אוטואימוניות. כלומר, הן נובעות מהפעלת יתר של מערכת החיסון הפוגעת במערכת העיכול. בחלק מן המקרים, הן פוגעות גם באיברים אחרים (פרקים, עיניים, עור, דרכי מרה).
קוליטיס- פירושה בעברית "דלקת של מעי גס". כמו שהשם אומר, המחלה פוגעת רק במעי הגס ולא בחלקים אחרים של מערכת העיכול. מחלת קרוהן, לעומת זאת, יכולה לפגוע בכל חלק וחלק של מערכת העיכול; במעי הגס, במעי הדק ואפילו בקיבה ובוושט. שתי המחלות הינן מחלות כרוניות. הן יישארו עם המטופל לכל שנות חייו. ניתן אומנם, לרפא קוליטיס על ידי כריתה מלאה של מעי גס, אך ניתוח זה גורם לסיבוכים לא מעטים ולפגיעה קשה באיכות חיים. לכן, ניתוח זה שמור למקרים בודדים של דלקת קשה, שלא מגיבה לשום טיפול תרופתי. שתי המחלות מתאפיינות בתקופות החמרה והפוגה. המטרה של הטיפול, אם כך, היא "להכניס" את המחלה למצב הפוגה ולהשאירה שם.
איך עושים זאת?
טיפול
חשוב מאוד להיות במעקב צמוד של גסטרואנטרולוג, שיסביר על המחלה, על דרכי התמודדות איתה ויבנה תוכנית בעלת טיפול תרופתי מיטבי. דיאטה תעזור לחלק מהחולים, במיוחד כאשר מדובר במחלת קרוהן. עישון מחמיר את מחלת קרוהן ולכן מומלץ להימנע ממנו. קיימות כיום תרופות נוגדות דלקת שמאפשרות לשמור את המחלה "על אש קטנה". לא ניתן כמובן, לפרט על כולן כאן, אך גסטרואנטרולוג מומחה יוכל לבחור את התרופה/תרופות המתאימה/מתאימות לכל מטופל בהתחשב בגילו, בחומרת המחלה, במחלות הרקע ובאורח חיים.
ומה עם אפשרות ניתוח?
כאמור, כריתה מלאה של מעי גס תרפא את הקוליטיס, אך אנו פונים אליה כאופציה אחרונה ולא רצויה. כריתת מקטע של מעי לא תרפא כמובן את מחלת הקרוהן, העלולה להופיע מחדש בכל חלק אחר של מערכת העיכול. השאיפה היא לגרום למחלה לסגת על ידי טיפול תרופתי, ולהימנע מכריתות מעי עד כמה שניתן. אך לעתים, אין ברירה אחרת.
כאשר הדלקת גרמה לזיהום בחלל הבטן, לחסימת מעי או לסיבוכים אחרים שלא ניתן עוד לפתור על ידי טיפול תרופתי, יופנה המטופל לניתוח. גם במקרה זה, ישאף הכירורג לכרות רק חלק קטן, כמה שרק ניתן, של המעי. טיפול תרופתי לאחר הניתוח, יסייע בריפוי ויקטין את הסיכוי להתפרצות מחודשת של המחלה.
חובה להדגיש: למרות שמדובר במחלות כרוניות של מערכת העיכול, שאינן ניתנות לריפוי מלא, הרי שטיפול נכון הכולל אורח חיים וכלכלה בריאה, בשילוב טיפול תרופתי מותאם אישית, מאפשרים ברוב המקרים חיים מלאים. מטופלים הסובלים ממחלת קרוהן ומקוליטיס, לומדים, עובדים, מקימים משפחות ומטיילים בעולם. הם יכולים ליהנות מתוחלת חיים זהה לזו של אוכלוסיה רגילה. זה בידינו וזה אפשרי.
למידע נוסף, קביעת תור וייעוץ אישי עם ד"ר אולגה ברקאי, לחצו כאן.