גדלים שונים של פוליפים

  1. ראשי
  2. בלוג
  3. גדלים שונים של פוליפים

כזכור ממאמרים קודמים, פוליפ הינו גידול שפיר שבחלק מן המקרים עלול להתפתח לסרטן. הסיכוי להתפתחות סרטן בתוך פוליפ תלוי בהרבה גורמים – סוג הפוליפ, הגודל, המיקום, הסיפור המשפחתי ועוד. מאחר ולא ניתן לדעת איזה מהפוליפים יתקדם לסרטן ואיזה לא, כל פוליפ המתגלה במהלך קולונוסקופיה – מוסר ונשלח לבדיקה תחת מיקרוסקופ (ביופסיה). הביופסיה תקבע בוודאות את סוג הפוליפ . בהקשר זה עולה השאלה: מהי המשמעות, אם בכלל, של ההבדלים בגדלים השונים של הפוליפים?

משמעות גודל הפוליפ

שאלת גודל הפוליפ היא אכן משמעותית. קיים קשר בין סוג הפוליפים לבין הסיכוי להופעת פוליפים נוספים במעי ואף להופעת גידול סרטני. לכן, חולה עם פוליפ מסוג מתקדם יותר, יזומן לקולונוסקופיה ביקורתית באופן בהול יותר. גם לגודל של הפוליפ ישנה משמעות גדולה. פוליפים בגודל פחות מ- 1 ס"מ הם ברובם שפירים, וגם ניתנים להסרה בקלות. כאשר הפוליפ מגיע לגודל של מספר סנטימטרים, גדל מאוד הסיכוי שיהפוך לממאיר, או שהוא כבר מכיל תאים ממאירים. הסרה של פוליפ גדול תהיה כמובן מורכבת יותר, ותחייב לעתים הפניה לגסטרואנטרולוג עם מומחיות מיוחדת באנדוסקופיה מתקדמת. מבחינת תסמינים, פוליפים קטנים לא יגרמו בדרך כלל לשום תסמינים. פוליפים גדולים לעומת זאת, נוטים לדמם ולגרום לדם גלוי או סמוי בצואה, ו/או אנמיה.

אבחון סוגי הפוליפ

מכל זה ברור, שבכל הקשור לגדלים שונים של פוליפים, עדיף לגלות פוליפים כאשר הם עדיין קטנים – כלומר בגודל מילימטרים ספורים. כך, הסרתם תהיה קלה יותר והסיכוי להתפתחות סרטן המעי הגס יהיה קטן יותר. הדרך לאבחן מוקדם של פוליפים היא ביצוע קולונוסקופיה בכל אדם – גבר או אישה, החל מגילאי 45-50. שוב נזכיר: במטופלים בעלי גורמי סיכון לסרטן מעי גס (סיפור משפחתי, דלקת כרונית במעי הגס ועוד) – הבדיקה הקולונוסקופית צריכה להיערך בגילאים מוקדמים יותר.

גלו אחריות, לכו להיבדק כבר כעת!
ד"ר אולגה ברקאי הינה מומחית לגסטרואנטרולוגיה עם התמקצעות מיוחדת באנדוסקופיה פולשנית, כולל כריתת פוליפים מורכבים.  היא תשמח לסייע בכל שאלה ואף לתאם שיחה עמכם.

לתיאום פגישת ייעוץ עם ד"ר ברקאי, השאירו פרטים באתר ונשוב אליכם בהקדם.

תפריט