בין כאבי גב וסרטן הלבלב
עוד לפני שנעמוד על הקשר בין כאבי גב וסרטן הלבלב, חשוב לזכור ולהזכיר את הרקע לסרטן ספציפי זה.
סרטן הלבלב איננו סוג סרטן שכיח. הוא מהווה כ- 3% מכל מקרי הסרטן. יחד עם זאת, מדובר באחד הסרטנים האלימים, עם סיכוי לריפוי שעומד על5-8% בלבד. בגלל השרידות הנמוכה ובשל העובדה ששרידות בסרטנים שכיחים יותר- כגון שד וריאות, השתפרה בשנים האחרונות, סרטן הלבלב נמצא במקום הרביעי מבין כל סיבות המוות מסרטן. הוא צפוי לצערנו לעלות אל המקום השני עד שנת 2030.
הסיבות להיותו כה קטלני הן: התנהגות ביולוגית אלימה, תגובה מעטה לכימותרפיה והקרנה, וגם הופעה מאוחרת של תסמינים קליניים. סרטן לבלב "קטן" שעדיין נתיח, לא יגרום בדרך כלל לתסמינים. הופעת תסמינים כמו: כאב בטן, כאב גב או ירידה
במשקל, מבשרים לרוב על סרטן מתקדם. כאב גב למשל, נובע מחדירה של גידול לעצבים מחוץ ללבלב באזור עמוד השדרה. באופן כללי, סרטן לבלב הינו מחלה של אנשים מבוגרים יותר. הוא נדיר מאוד לפני גיל 45, אך שכיחותו עולה בהתמדה אחרי גיל 50.
הקשר בין כאבי הגב לסימפטומים הקשורים בסרטן הלבלב
כאב גב, לעומת זאת, הינו תופעה נפוצה ביותר, שנובעת לרוב משינויים ניווניים בעמוד השדרה. שכיחותו עולה עם הגיל, אך גם אנשים צעירים, כולל בריאים וספורטאים, עלולים לסבול מכאבי גב. איך נבדיל, אם כך, בין כאב הגב השכיח "והסתמי" לבין כאב גב שנובע חלילה מסרטן לבלב?
כאב הגב "הרגיל" מופיע בדרך כלל בבת אחת (התכופפתי להרים משהו ולא יכולתי להתיישר יותר), וממוקם לרוב באזור הגב התחתון. לעתים, הוא מקרין לירך מצידה האחורי כאב סכיאטי, ובמקרים חמורים הוא יכול לגרום לנימול ואף לחולשה ברגל. הוא חזק מאוד בשבועות הראשונים, מושפע מאוד מתנוחת הגוף, אינו קשור לאוכל ומשתפר בדרך כלל על פני פרק זמן של 6-12 שבועות. הוא איננו מלווה בירידה במשקל; ההיפך הוא הנכון – חלק מהחולים יעלו במשקל בשל חוסר יכולות לבצע את הפעילות הגופנית הרגילה.
כאמור, כאב גב כתוצאה מסרטן לבלב נדיר הרבה יותר. הוא ממוקם בדרך כלל באזור הגב העליון, ויכול להיות מלווה בכאב בטן עליונה, אך לא תמיד. הכאב מתפתח באיטיות על פני מספר ימים ואף שבועות, פחות מושפע מתנוחת הגוף ונוטה להחמיר אחרי ארוחה בלילה. הוא לא מקרין לרגל ולא יגרום לנימול או חולשה.
מאחר ומדובר בדר"כ כבר בסרטן לבלב בשלב מתקדם, רוב החולים יסבלו מחוסר תיאבון ומירידה במשקל. גם הופעת צהבת, סכרת חדשה או החמרה של הסכרת הקיימת – ירמזו על אפשרות של סרטן לבלב.
אבחון
כל אחד מהסימנים שהזכרנו הוא נורה אדומה, שמחייבת פנייה מהירה לרופא לצורך בדיקה גופנית ובדיקות דם. האבחנה נעשית בדרך כלל על ידי CT. במידה ואכן מתגלה גוש בלבלב, בדיקת אולטרה סאונד אנדוסקופי (EUS) תאפשר נטילת ביופסיה מהגוש. בצורה זו, ניתן יהיה לקבוע את סוג הגידול המדויק, שיכתיב את סוג הטיפול. תוך כדי בדיקת EUS, ניתן גם להזריק חומר משכך כאב לתוך העצבים סביב הלבלב, על מנת להקל על הכאב.
למידע נוסף על סרטן הלבלב וקביעת פגישת ייעוץ עם ד"ר ברקאי, השאירו פרטים בעמוד יצירת קשר באתר, ונחזור אליכם בהקדם.