ריפלוקס –  החזר קיבתי ושטי, או צרבת בשפה העממית, מתאר מצב שבו עולה תוכן הקיבה במעלה הוושט. אנחנו מכירים, אנחנו לא אוהבים. לעתים זה מגיע עד לחלל הפה. חשיפת רירית הוושט לחומצה חזקה המגיעה מהקיבה גורמת למין כוויה "כימית". הכוויה הזו מורגשת כצרבת, כטעם חמוץ בפה, ולעתים אף ככאב בחזה. הטיפול נע בין כדורים/סירופ להקלה מיידית שניתן לרכוש ללא מרשם, ועד לכדורים חזקים יותר השייכים למשפחת חוסמי תעלות מימן הניתנים באופן קבוע ומונעים עצם הופעתה של הצרבת. כדורים אלו דורשים בד"כ מרשם רופא. ניתן ואף רצוי לעשות שינויים באורח חיים שעשויים להפחית את התופעה. כך, נקטין את הצורך בטיפול תרופתי. מומלץ לא לאכול במשך 2 – 3 שעות לפני השינה ולשמור על משקל תקין, לעסוק בפעילות גופנית אירובית ולהימנע מעישון ואלכוהול.  גם קפה, שוקולד, מזונות חריפים ו/או עתירי שומן עלולים להחמיר את הצרבת. רצוי להימנע מהם. השאלות העומדות על הפרק הן: איך מעבירים צרבת? וכיצד נדע מתי עלינו גם לעבור בדיקה גסטרוסקופית?

סימני אזהרה לצרבת

קיימים "דגלים אדומים" אשר יצביעו על הצורך לעבור גסטרוסקופיה. למשל, נוכחות של כאב בטן, הקאה, קושי בבליעה, ירידה במשקל או חוסר דם (אנמיה). במקרים כאלה גסטרוסקופיה צריכה להתבצע בהקדם,  גם אם הצרבת קיימת זמן לא רב.  בדיקת גסטרוסקופיה לא תמיד תראה סימני רפלוקס, אך במקרים כאלה היא נועדה בעיקר לשלול מצבים אחרים, הדורשים התייחסות מיידית (דלקת, כיב ואף גידול).

כאשר הצרבת הופכת לתופעה כרונית וקיימת מספר שנים – עם, או במיוחד בלי טיפול, יש לעבור גסטרוסקופיות תקופתיות מדי כמה שנים. הבדיקות יתקיימו גם כאשר אין "דגלים אדומים". הסיבה היא שרפלוקס שקיים תקופה ארוכה עלול לגרום לסיבוכים. חשיפה כרונית לחומצה גורמת לעתים לדלקת ואף לפצעים ברירית הוושט. עם הזמן, פצעים אלו עשויים להתפתח לצלקת ולהיצרות חלל הוושט וקושי בבליעת מזון. הסיבוך הזה כיום נדיר בזכות טיפול תרופתי אפקטיבי.

סיבוך נוסף של רפלוקס הוא תקיפת רירית תקינה של הוושט על ידי רירית דמוית רירית המעי. מצב זה קרוי "ושט על שם בארט". זהו כבר מצב טרום סרטני, הדורש מעקב צמוד הרבה יותר על מנת למנוע התפתחות סרטנית.

מניעת צרבת

כמו בדברים רבים ואחרים, גם כאן חשוב לזכור: הטיפול הטוב ביותר הוא הימנעות ממצב זה מלכתחילה. אכילת מזון בריא, שמירה על משקל תקין, אכילה שקטה ורגועה, הימנעות מעישון ומצריכת אלכוהול; כל אלה יסייעו בהפחתה ניכרת של החזר קיבתי ושטי. מה עושים אם למרות הכל, התופעה נמשכת? מעקב על ידי גסטרואנטרולוג הינו חיוני להתאמת טיפול תרופתי מיטבי ומניעת סיבוכי המחלה.

רוצים לדעת עוד על ריפלוקס, איך מעבירים צרבת ודרכי אבחון? לקביעת פגישת ייעוץ אצל ד"ר אולגה ברקאי, מומחית לגסטרואנטרולוגיה ולאנדוסקופיה מתקדמת, השאירו פרטיכם בעמוד "צור קשר" ונשמח לחזור אליכם בהקדם.

בריאותנו בידינו, חשוב שנזכור זאת.

 

תפריט